Av og til hører vi om barn som har gått seg bort i skogen og blitt ute hele natten. Andre leter lett hysterisk etter barnet sitt i en stor folkemengde. Vil det i framtiden bli vanlig å ha en sporingsbrikke på barnet?

 

Sist oppdatert: 4. mai 2011

Alle som en gang har mistet et lite barn av syne et kort eller lenger øyeblikk, husker den lammende følelsen av panikk og redsel.  Fortvilte foreldre springer til callinganlegget enten det er i kjøpesenteret eller i den store, folkerike fornøyelsesparken, i håp om at noen kan fortelle hvor den lille befinner seg. Foreløpig er ikke sporingsbrikker eller sporingsarmbånd så vanlig, men mulighetene er flere.

 

Datatilsynet kommenterer denne typen produkter nederst i saken.

 

Sporingsbrikke som kan legges i klærne

Garmin selger navigasjon- og sporingsprodukter for mange formål. Brikken GTU-10 kan legges i bilen/båten eller festes på andre verdisaker man er redd for å miste.  Mange bruker brikken på hunden sin når de er på lengre turer,

Sporingsbrikken GTU-10 fra Garmin er 7 cm lang, 3 cm bred og 1,5 cm tykk. Den er i tillegg vanntett og oppladbare batterier. I Norge koster den rundt 1700 kroner, inkludert ett år med SMS-varsling. I dag selges brikken mest for å sikre bil, båt og kjæledyr. Strålefaren er på linje med en mobiltelefon.

 f.eks på jakt.

Men den kan også legges i en lomme på barnets klær, selv om dette ikke var hovedtanken bak brikken. Brikken har en innebygd GPS og mobilsender (GSM) som kan knyttes til mobilen (smartphone) eller en datamaskin. Med et sporingsprogramm kan man se hvor objektet befinner seg så ofte man vil. Hvis man i tillegg ønsker jevnlig oppdatering på sms, kan man abonnere på en sms-tjeneste.

– Brikken GTU- 10 kan brukes til mange formål – også legges i f.eks en innerlomme på barnets klær. På mobilen eller datamaskinen kan man enkelt sjekke posisjonen med 1-3 meters nøyaktighet, sier Vegard Andersen, produktansvarlig i Garmin Norge.

Andersen opplyser at i Norge blir ikke brikken primært markedsført som et produkt for sporing av barn, men at muligheten ligger der.

– Man kan også opprette virituelle gjerder, såkalte geogjerder, der man definerer området det er ok å bevege seg i. Brytes geogjerdet får man en sms om at objektet befinner seg utenfor området du har definert. Brukes brikken på et barn kan man opprette ulike geogjerder, f.eks rundt huset ditt, tomten din, et definert nærområde.

Med GPS på armen

En annen mulighet er Brickhouse GPS Child locator. Den ser nesten ut som et vanlig armbåndsur, men er mer enn det. Via sms eller datamaskin kan foreldre

lokalisere barnet ved å skrive inn WRU (Where are you/Hvor er du).

Hvis en «ikke-godkjent» person forsøker å fjerne klokken, går alarmen. Brickhouse GPS Child locator støtter Google street map. Les mer om klokken

Et rimeligere alternativ, er navnearmbånd barnet ikke klarer å ta av. Disse er imidlertid ikke sporbare. Et eksempel ser du hos www.merkalt.no

Datatilsynet maner til fornuftig bruk

Sporingsbrikke eller klokke – slike tekniske hjelpemidler må alltid brukes med en solid dose sunn fornuft. Produsenten av klokken opplyser at den ikke virker innendørs. Og dessverre kan det jo oppstå farlige situasjoner selv om foreldrene kan lokalisere barnet.

Men er det lov å bruke slike hjelpemidler i Norge? 

– Ja, dette er lov. Men med noen forbehold. Å bruke et slikt hjelpemiddel på 5-åringen i Legoland er selvsagt lov, men tvinger man dette på f.eks en 17-åring, kommer Barneloven inn i bildet. Da blir det mer overvåkning enn muligheten til å spore opp, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Men selv om det er lov, er det andre sider man må tenke godt gjennom. 

– Slike tekniske hjelpemidler kan være bra, men de kan også gi foreldre en falsk trygghet. Selv om barnet lar seg spore opp, kan det fortsatt skje farlige ting.

Selv har Skåra prøvd et lignende armbånd i et prøveprosjekt for noen år tilbake i Legoland. Da gutten smatt rett ut i parken igjen etter et toalettbesøk, kunne faren raskt lokalisere hvor sønnen befant seg. 

– Jeg mener slike hjelpemidler må brukes med vett og forstand. Det kan bli litt stressende å følge med på, samtidig som de kan gi deg en falsk trygghet, oppsummerer Skåra. 

Hva synes du?Tror du at det i framtiden blir vanlig å spore barna sine på denne måten? 

Hva synes du om artikkelen?