BabySikkerhet og førstehjelpHøysesong for vepsestikk

Høysesong for vepsestikk

Forskjellen på bie og veps? Vepsen kan bruke brodden sin om igjen og er mye mer aggressiv. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 23361
De er iltre og mange av oss er redde dem. Å bli stukket av veps eller bier er ingen hyggelig opplevelse, men det kan også være veldig farlig. Dette bør du vite.

– Ja, nå i august og første halvdel av september er vepsen på sitt mest aggressive, sier Kåre Nesheim. Han jobber som ambulansepersonell og underviser i førstehjelp både i Røde kors og ved videregående skole.

Men disse små gul- og svartstripete surrende insektene er egentlig ikke på jakt etter deg eller barna dine. De leter etter mat. Og er spesielt sultne på sensommeren. Kommer du i veien eller forsøker å vifte dem bort, risikerer du å bli stukket.

Forskjellen på veps og bier:

– Bien har en mothake på brodden slik at den henger igjen i stikket. Vepsen kan derimot stikke med samme brodd flere ganger.

– Veps er mye mer aggressiv enn bie

– Ved brodden til vepsen og bien er det en giftkjertel. Denne giften kan overføres til offerets vev og blodbane. Det kan være smertefullt, men er som oftest ikke farlig, sier Nesheim.

Kan være livstruende
Men noen reagerer kraftigere på denne giften enn andre. Nesheim forteller at opp mot 1 prosent av oss er disponert for å få en kraftig allergisk reaksjon som kan være livstruende – anafylaktisk sjokk.

– Når barn får anafylaktisk sjokk snurper luftveiene seg sammen og barnet får ikke puste. Det blir fort dramatisk, sier Nesheim.

Han forteller at det er viktig å ringe 113 med én gang og saklig forklare hva som har skjedd. Jo roligere du klarer å være, jo fortere kan dere få hjelp, og barnet slipper å bli smittet av din panikk i tillegg.

– Spesielt viktig er det å få med tidsperspektivet. For eksempel at treåringen ble stukket av en veps for to minutter siden og har nå puls på 130 mot 75 som er normalt. Slike detaljer gjør det lettere å gi den nødvendige hjelpen, sier han.

Symptomer på anafylaktisk sjokk:

– Pustevansker

– Blodtrykksfall

– Nedsatt bevissthet

– Utslett andre steder på kroppen enn stikkstedet

– Pløsete ansikt

Nesheim sier at det ofte sendes luftambulanse til barn med anafylaktisk sjokk. Voksne blir oftere hentet med vanlig ambulanse.

– Hos voksne kan det også fort bli livstruende, men her er blodtrykksfall den største faren.

Jo fortere reaksjonen kommer, jo mer alvorlig er det. Kommer reaksjonen etter ett, to eller fem minutter er det altså mer kritisk enn om den først kommer etter ti minutter eller senere. Men ring alltid 113 ved mistanke om anafylaktisk sjokk.

– Følg instruksjonene du får over telefonen. Ellers er det viktigste at du gjør barnet ditt trygt. Ved pustetrøbbel er det best å sitte. Det virker banalt, men det å sitte på fanget, bli holdt i hånden og snakket rolig til har faktisk mye å si. Omsorgen foreldre gir i slike situasjoner kan ikke overvurderes, sier han.

Hvordan vet jeg om vi er i faresonen?
Har du, dine foreldre eller besteforeldre som har fått en sånn reaksjon på stikk, øker risikoen for at det samme kan skje barnet ditt.

– Hvis du tror barnet kan være disponert for å få en hyperallergisk reaksjon, kan det være lurt å få det sjekket hos legen gjennom en allergitest, sier han.

Dersom du skulle være bekymret kan du også uten familiær disposisjon be om en slik test.

– De som er allergiske mot vepse- eller biestikk, bør alltid ha en epipenn med seg. Den inneholder adrenalin og kan være avgjørende ved et vepse- eller bistikk. Vær likevel oppmerksom på at denne bare inneholder en liten dose. Den vinner deg tid, men er ikke alltid nok. Derfor skal man alltid til lege etter et anafylaktisk sjokk, sier Nesheim.

Han anbefaler også å ha en sos-kapsel – et smykke, armbånd eller annet som kan forklare ambulansepersonell eller andre hva som kan være årsaken til at du blir funnet bevisstløs. Dermed kan livreddende behandling starte kjappere.

Har du blitt stukket av veps eller bie tidligere, vet du mer om hvordan du reagerer. Som oftest kommer de kraftige allergiske reaksjonene ved tredje eller fjerde vepsestikk.

Hvordan behandle stikket?
Ved biestikk sitter brodden igjen under huden. Den bør helst fjernes med pinsett eller en ren nål, men har du ikke det tilgjengelig, kan du forsøke å trekke den ut med neglene. Pass på at du ikke berører giftkjertelen øverst på brodden. Vask området med vann og eventuelt litt såpe, eller pyrisept eller lignende.

– Å kjøle ned stikket kan virke lindrende, sier Nesheim.

Noen velger også å ta en allergitablett som inneholder antihistaminer for å begrense reaksjonen. Det nytter lite ved anafylaktisk sjokk, men kan ellers dempe ubehaget. Nesheim gjør oppmerksom på at det tar litt tid før antihistaminene virker, men det kan være bedre enn ingenting.

– Men hør alltid med lege før du gir barnet medikamenter. Når du ikke fram til fastlegen, kan du prøve legevakten eller 113, sier han.

Er barnet stort nok til å ta reisesyketabletter, kan dette være en erstatning for allergitabletter fordi også disse inneholder antihistaminer. Men velg helst noen som ikke er veldig søvndyssende.

Noen får større og vondere stikk enn andre
Noen mennesker får en mye kraftigere lokal reaksjon på stikket enn andre. Nesheim mener det skyldes genetisk disposisjon, og har i motsetning til hva mange tror, ikke noe med allergi å gjøre, men heter hyperreaktivitet.

– Noen får en kraftig hevelse rundt stikkstedet. Disse kan være veldig smertefulle og ta lang tid å bli kvitt, men det er ikke farlig, sier han.

Et stikk i munn eller hals kan være like farlig som anafylaktisk sjokk, fordi luftveiene kan bli blokkerte. Behandlingen er den samme – adrenalin i kombinasjon med antihistaminer og glukokortikoider etter vurdering hos lege.

– Ellers er det ofte vondt å bli stukket på steder med lite fett under huden, steder med mye blod eller mye nerveceller. Hånden er et godt eksempel her. På oversiden av fingrene er det kort vei ned til beinet og det er lite plass til hevelsen som kommer ved stikk. Da kan det bli mer smertefullt. Tommelen er svært blodfylt og kan derfor være ekstra vondt å bli stukket der. Og helt ute ved neglene er det mye nerveceller – og også vondt å bli stukket, sier Nesheim.

Han forteller at leppene også er spesielt vonde i bli stukket i.

Barn blir redde – trøst!
Det å bli stukket er ofte ekstra skremmende for barn fordi de ikke helt forstår hva det er som skjer. Mange reagerer ved å skrike til. Det beste du som forelder gjør her, er å roe barnet ned.

– Når barnet skriker, øker hjertefrekvensen og giften fra vepsen eller bien sprer seg raskere i blodbanen, forklarer Nesheim.

Dette er naturligvis enda viktigere om barnet får en allergisk reaksjon. Da kan et rolig barn vinne viktige minutter før situasjonen blir kritisk.

Det viktigste – unngå å bli stukket!
Aller helst vil både vepser, bier og vi mennesker unngå nærkontakt med hverandre. Det er ikke slik at de på samme måte som mygg lukter seg fram til et menneske de vil stikke. De stikker i selvforsvar.

Nesheims råd for å unngå å tiltrekke veps og bier:

- Se alltid på det du putter i munnen når du er utendørs. Du vil ikke spise en bie/veps!

- Unngå å spise utendørs på sensommeren, eller dekk til mat eller søtsaker

- Unngå lyse klær (farge på klær spiller liten rolle for veps, men kan tiltrekke bier)

- Unngå brå bevegelser om det er veps eller bier i nærheten

Husk at veps også er sosiale vesen og ”forteller” hverandre hvor det er godsaker. Dermed kan du bli mer omsvermet enn du setter pris på.

Slik tar du knekken på veps og bier:

- Ikke forsøk å vifte eller slå bort veps eller bier – da er sjansen stor for at den blir redd og stikker til.

- Slå den flat! Bruk en avis, et blad eller annet du har for hånden.

- Spray vepsen med vann. Da blir den så tung at den faller ned, og du kan slå den med noe eller trø på den (med sko på!)

- Lag en vepsefelle – del en tom brusflaske i to på tvers og sett tuten ned mot bunnen av flasken. Fyll oppi litt sukkerholdig saft eller brus. Vepsen klarer ikke å komme seg ut når de først har kommet ned til herlighetene. Har du litt flytende såpe oppi i tillegg drukner vepsen raskere og plages ikke nødig.

- Kjøp deg en elektrisk fluesmekker. Den gir insektet et støt og lammer det lenge nok til at du rekker å klaske til.

Men vepsen eller bien er altså på jakt etter mat – ikke deg. Å plassere noen godsaker et stykke unna kan også hjelpe.

- Uansett reaksjon etter et stikk så går det som oftest bra, sier Nesheim.

Han har en aldri så liten oppfordring til småbarnsforeldre;

- Ta førstehjelpskurs! Og sørg for å friske opp kunnskapen – helst én gang i året, avslutter Nesheim.

Lyst på flere av rådene hans? Sjekk ut nettsiden hans.

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: