BabyGråtEr minifom farlig for spedbarn?

Er minifom farlig for spedbarn?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 46519 Sist oppdatert 02.12.19
Kan man gi babyer Minifom? Kan det være skadelig?

Minifom-dråper har vært på markedet i flere tiår, og er godkjent av Legemiddelverket til bruk ved tremånederskolikk.

For flere år siden ble det satt fokus på konserveringsmidler i legemidler til bruk hos barn og mulige uheldige effekter av blant annet parabener som inngikk i Minifom-dråper. En var redd for at det kunne ha hormonforstyrrende effekter. Dette førte til at parabener ble fjernet fra preparatet.

Effekten av Minifom-dråper til behandling av spedbarn med kolikk er imidlertid fortsatt mangefullt dokumentert og uten sikker virkning. Barnelegeforeningen og Helsedirektoratet sier at effekten av Minifom-dråper til spedbarn med kolikk er på placebonivå, og anbefaler derfor ikke denne behandlingen.

Kan sukkervann hjelpe?
Sukkervann har også blitt brukt mot luftsmerter. En studie fra Universitetet i Bergen i 1997 konkluderte med at sukkervann hadde virkning på smerter hos barn med kolikk. Det har imidlertid vært diskutert hvorvidt en bør bruke sukkervann hjemme. Babyverden vet at flere sykehus mener at denne form for smertelindring kun skal brukes ved blodprøvetaking på sykehus.

Kilder:
RELIS (Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell): Spørsmål om Minifom, Minifom-dråper til spedbarn og oppdatert informasjon om Minifom/Semperdråper
Helsenorge.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: