Kan man gi babyer minifom? Kan det være skadelig? Fastlege og helsesøster svarer.

Sist oppdatert: 23. mars 2011

Spørsmål:

Har gitt min 5 uker gammel baby Minifom i noen dager nå. Så leser jeg noen steder at det er farlig for spedbarn og skal helst ikke gi det til babyer. Stemmer det? er det farlig? hvor farlig evnt.? Og hvorfor selges Minifom på apoteket hvis det er farlig?

Svar:

Hei,

Siste informasnjon fra RELIS ( produsentuavhengig legemiddelinformasjon) sier at man har tidligere ment at man bør avstå fra å anbefale Minifom ved spebarnskolikk på grunn av mangelfull dokumentasjon av effekt og fordi det inneholdt parabener som muligens kunne ha uheldige effekter hos små barn. For noen år siden gikk Legemiddelverket ut med en ny beskjed om at parabenene er fjernet fra Minifom dråper og at det ikke er grunn til å fraråde bruk på grunn av dette. Effekten er fortsatt ikke godt dokumentert, men risikoen er redusert.

Hilsen Hanne May

Spørsmål:

Nå i det siste dagene har det vært mye snakk om minifom og at det er farlig å bruke, så nå tenkte jeg at jeg skulle høre med deg hva du mener. Blir urolig på om det virkelig er så farlig som avisene skriver?

Svar:

Vi som jobber på helsestasjonene og apotek har ikke hørt noe nytt om Minifom, så jeg stiller meg spørrende til dette.

Minifom kan anbefales til ammende og gravide også, da preperatet ikke absorberes i tarmen, men forsvinner ut av kroppen med avføringen. Minifom forandrer overflatespenningen og reduserer gassansamling i tarmen.

Hilsen Ebba

Bruk av minifom – Slim og oppkast

Spørsmål:

Hei! Vi har i en uke brukt minifomdråper til jenta vår som er to mnd. Dette har hjulpet veldig og hun gråter ikke lenger hele kvelden. Men nå har vi et annet problem, nemlig at hun er full av slim, hoster og brekker seg, og spyr ofte opp hele måltid sammen med masse slim. Så det jeg lurer på er rett og slett om slimet kan ha noen sammenheng med at minifomen kan være hormonforstyrrende..?

Under svangerskapet var jeg ekstremt plaget av slim og hoste, hostet i ett iallfall i fem måneder, men ingen leger fant noe, og de konkluderte med at det var hormonelt. Etter fødselen Begynte jeg og hoste mindre, og i løpet av et par uker var hosten helt borte.

Om jeg dropper minifomen en dag så gråter hun seg opp på kveldene og stopper ikke å skrike, så jeg ønsker ikke dette om jeg ikke vet at slimet kan skyldes minifomen. Legen sa vi måtte følge med og se om det gikk over, men det er vanskelig å vente og se om hosten kunne vært unngått dersom vi sluttet med minifom.

Svar:

Det er godt å høre at datteren din har hatt god effekt av Minifom. Mange barn har god effekt av Minifom ved kolikk. Jeg er ikke kjent med at Minifom kan føre til slimdannelse og hoste,- ei heller at det påvirker kroppens hormonbalanse. Hosten og slimdannelsen har trolig andre årsaker.

Det mest sannsynlige er vel at datteren din har fått et forkjølelsesvirus eller en annen luftveisinfeksjon. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med lege på nytt dersom dette ikke avtar og hun ikke blir bedre.

Hilsen Elin

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAdferd og utvikling hos 2 1/2-åring
Neste artikkelUvel i uke 29
DEL