BabySikring av barn i bil

Sikring av barn i bil

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Silje Kristine Hansen, Trygg Trafikk. Hentet fra Spedbarnsboken 2023-2024 16641
Det kan føles overveldende og skummelt å kjøre med baby i bil, men det finnes sikre og gode måter å gjøre det på.

Trygg trafikk har to klare anbefalinger til deg:

1. Barn bør sitte i bakovervendt bilstol så lenge som mulig, minst til de er fire år, og helst mye lenger.

2. Sjekk alltid at setebeltene ligger riktig – både på små som sitter bakovervendt, og store som sitter forovervendt. Beltene skal ligge stramt over hofte, ned mot lår, og ligge godt inn på skulderen. Kontrollér før du kjører, og underveis.

Ved å være nøye med å sikre barnet ditt fra dag én, gir du barnet de beste forutsetninger for å være trygt, og dere får innarbeidet gode rutiner i bilen.

Dette sier lovverket

Det er påbudt å bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet fram til det er 135 cm høyt. Utstyret må være riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

Hvis godkjent barnesikringsutstyr er tilgjengelig i bilen, skal også barn mellom 135 og 150 cm bruke det. Etter dette skal barn sikres med bilens ordinære belter.

Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år.

Les også: – Livsviktig at barn sitter bakovervendt

Hvorfor bakovervendt?

Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig som at muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne. Forskning har vist at det er hele 5 ganger tryggere for små barn å sitte bakovervendt sammenlignet med å sitte forovervendt. Barnet bør derfor sitte bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er fire år gamle.

Hvilken bilstol trenger barnet?

Det er barnets vekt og høyde som avgjør hvilken type bilstol barnet ditt trenger, og når den må byttes ut. For å være sikker på at bilstolen passer i din bil, er det lurt å prøvemontere den før kjøp.

Babystol

Babystolen er den første bilstolen barnet ditt trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Bilstolen bør ha en helning på cirka 45 grader eller brattere. For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haken mot brystet, og kan også føre til at barnet mistrives i bilstolen.

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i en babystol fra barnet er nyfødt, heller ikke på lengre turer. Men det er lurt å ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet får bevege seg litt.

Babystolen byttes ut når barnet kan sitte selv, og er stort nok for en småbarnstol. Babystolen må byttes ut senest når barnet passerer maksvekten til bilstolen, eller når barnets hode er på linje med stolens høyeste punkt.

Småbarnsstol

Det beste for små barn er å sitte i en bakovervendt bilstol. Det finnes flere bakovervendte småbarnsstoler som er godkjent opp til barnet er både 25 og 36 kilo, og 125 cm. Dette gjør at barnet kan sitte bakovervendt lenge.

Det skilles mellom stoler som festes med ISOfix og stoler som festes med bilens bilbelter. Begge deler er like sikkert ved riktig montering. 

Beltestol og pute

Når barnet har vokst ut av den bakovervendte bilstolen, bør barnet bruke beltestol. Beltestolen tilpasser bilens ordinære trepunktsbelte til barnets kropp, og sørger for at beltene ligger riktig over skulderen og over hoftene.

Hvis barnet sovner i bilen, vil en beltestol hjelpe slik at barnet sitter mer oppreist og at beltet ligger riktig.

Når barnet har vokst ut av beltestolen, anbefales det å gå over til å bruke bilpute dersom barnet fortsatt trenger hjelp til riktig plassering av beltet. Barnet bør være minst 22 kg og 125 cm når bilpute tas i bruk. Beltestol og bilpute skal alltid brukes sammen med bilens trepunktsbelte.

Les bruksanvisningen

Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye når sikringsutstyret monteres. Det finnes dessverre mange eksempler på barn som har blitt skadet i bilulykker på grunn av feilmontering eller feil bruk av sikringsutstyr. Få gjerne hjelp i butikken første gang bilstolen skal monteres. Det finnes også mange gode instruksjonsvideoer fra bilstolprodusentene. Sørg for at stolen sitter godt fast, og at eventuelle sikkerhetsbelter som skal holde stolen fast, ikke er brettet over kanter eller lignende.


NB!
Husk å alltid sikre barnet godt, stram beltene og sjekk at stolen er festet riktig.

Hvor i bilen skal barnet sitte?

De fleste foreldre foretrekker å plassere barna i baksetet, men det er også mulig å benytte passasjerplassen foran, så lenge airbagen er slått av.

Airbag

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran med en aktiv airbag. Airbagen kommer med en voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses.


Barn som er lavere enn 140 cm og sitter i et forovervendt sete, bør ikke sitte foran en aktiv airbag, med mindre det er tillatt i bilens instruksjonsmanual. Nesten alle airbager er konstruert for å beskytte en voksen, og kan gi barn alvorlige skader. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ.Stramme belter

For at bilstolen skal gi best mulig sikkerhet, må beltet strammes godt. Yttertøy bør tas av eller åpnes slik at beltet ligger tett inntil kroppen. Beltet må ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. Også hos voksne skal beltet ligge stramt over hofte og godt inn på skulder.


Kjøpe brukt?

Du bør tenke deg godt om før du kjøper brukt bilstol av fremmede. Husk at bilstolen er et sikkerhetsprodukt og du skal være helt sikker på at stolen ikke har vært i en ulykke eller er for gammel. Bilstoler har en generell levetid på cirka 10 år. Levetiden påvirkes av aldring av materialet og slitasje. En stol som har vært brukt i en kollisjon, eller blitt skadet på annen måte, skal kastes. Sjekk at sømmer, belter, låser og isopor er intakt. Sørg også for å få med bruksanvisningen.


Vanlige feil:

Hvert år skades mange barn helt unødvendig i bil. Dårlig tid og små glipper kan få fatale konsekvenser i en ulykke.

  • Beltene i bilstolen er ikke strammet godt nok.

  • Bilbeltet ligger på overarmen, under armen eller bak ryggen.

  • Beltene er vridde.

  • Bilstolen er plassert i forsete foran en aktiv airbag.

  • Bilstolen er feilmontert, den er løs eller feil festet.


Mer informasjon finner du på www.tryggtrafikk.no.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: