Et flåttbitt i seg selv er vanligvis ikke farlig, men flåtten kan bære med seg bakterier og virus. Det er derfor viktig å sjekke barna dine for flått før leggetid. Barna klatrer i busker og trær og leker i gresset, steder der den lille blodsugeren finnes. Blir flåtten fjernet innen 24 timer, utgjør den sjelden noen fare.

Sist oppdatert: 6. juni 2007

Den blodsugende flåtten kan ikke fly. Den sitter helt i ro på planter på bakken på jakt etter en vert – et dyr eller menneske som passerer. Husdyr, hjort og rådyr er de vanligste vertsdyrene. Flåtten angriper fra april til oktober og er ekstra aktiv i sommermånedene. Den finnes hovedsakelig langs kysten fra Østfold til Nordland, og spesielt i Agder-fylkene er det mye flått. Mellom 20 og 25 prosent av norsk flått er bærere av Borrelia-bakterien, 50 % i øst og sør og betraktelig færre nord i landet. Hvert år får rundt 300 mennesker i Norge denne bakterien gjennom flåttbitt.

Sjekk for flått hver kveld
Du kan redusere risikoen for flåttbitt. Ta på barna langermede gensere, langbukser, gummistøvler og caps når dere er i fuktige områder med tett vegetasjon. På lyse klær vises flåtten lett og kan børstes vekk før den setter seg på huden. Rist alltid klærne når de tas av for å unngå at det sitter flått i tøyet (husk også å sjekke vrangen). Det anbefales også å dusje dersom det er mulig. Myggmidler som inneholder DEET kan brukes på huden og klærne.

Sjekk også familiens katter og hunder hver dag, og fjern eventuell flått. Et loppehalsbånd yter en viss beskyttelse mot at husdyrene får flått.

Fjern flåtten snarest mulig
Bitt merkes ikke fordi flåttens spytt virker bedøvende. Flåtten søker til områder med tynn hud (skrittet, bak ørene, knehaser, hårfeste og armhuler) og åpne sår. En flått som har sugd blod er kuleformet, gråblå og ca 15 mm. Fjern flåtten raskest mulig med en pinsett eller med neglene. Klyp forsiktig over flåtten, nær munnen og ikke på selve kroppen. Drei deretter mot klokken. Sjekk at du har fått ut alle munndelene og ta på sårsalve. Sjansen for å få overført farlige bakterier øker når flåtten er festet til huden i mer enn 24 timer.

Vær oppmerksom på utslett
Et flåttbitt vil uansett gi en rød hevelse. Dersom det kommer rødt utslett eller en ring rundt bittstedet etter 3 dager til 4 uker, bør du kontakte lege snarest. Dette kan tyde på Borrelia-infeksjon. Riktig antibiotikabehandling er vanligvis svært effektivt ved slike infiserte flåttbitt. Kontakt også lege ved feber, hovne lymfekjertler, slapphet, hodepine og leddsmerter etter flåttbitt.

Gravide og flåttbitt
Folkehelseinstituttet har en egen avdeling for skadedyrkontroll, og herfra gis det anbefalinger til befolkningen angående flått. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide gjør som alle andre, det vil si sjekker seg regelmessig og tar kontakt med lege dersom symptomene viser seg.

I følge forskere synes det å være liten risiko for at fosteret skal bli smittet av Borrelia-infeksjon som følge av flåttbitt. Slik smitte kan likevel forekomme, og gravide bør derfor ta kontakt med lege dersom de mistenker at de er blitt angrepet av flått.

Hva synes du om artikkelen?