BabyBiler som har plass til tre barneseter

Biler som har plass til tre barneseter

Ikke alle biler har plass til tre bilstoler i baksetet. Vi gir deg oversikten over bilen som har plass. BMW X5 er en av dem. Foto: BMW
Av NAF-bladet Motor 24877 Sist oppdatert 12.06.12

Når bilstol nummer tre skal inn i baksetet, er det viktig å undersøke om dette går med bilen du har, eller om ny bil må til. Her er oversikten over bilene som fint kan ha tre bilstoler i baksetet samtidig.

Hjelp! Vi har tre barn og vil at alle tre skal sitte like sikkert. Hvilken bil skal vi velge?

Spørsmålet er ikke ukjent for NAFs konsulenter. Med tre barn og to voksne i bilen er det ofte ikke plass til mer enn to barneseter.

Slik velger du riktig bilstol

Det finnes svar på spørsmålet. Baksetebredden varierer ikke så voldsomt fra bil til bil, men få ekstra centimetere i bredden kan være avgjørende for om det er plass til tre seter. 

Velg bakovervendt sete

Undersøk hvor brei bilen er i baksetet
En tommelfingerregel er at man må ha minst 150 cm plass i bredden for å få inn tre stoler av normal størrelse. I spesifikasjoner og brosjyrer for biler er det som regel bare de utvendige målene som er oppgitt. Men regner man med en normal tykkelse på en dør på ca. 15 centimeter, kan man grovt regne med at bilen må ha minst 180 centimeter utvendig bredde for å få 150 centimeter til rådighet innvendig.

Tenk plass når du anskaffer stolene. Enkelte stoler med ekstra solide sider og hodestøtte for sidekrefter, er plasskrevende.

Les også: – Barn skal ikke sitte i forsetet!

Plassen i bilens lengderetning har også betydning, men mest for hvor lenge du kan kjøre med barnestoler bakovervendt.

Sjusetere kan være gode alternativ for å dekke plassbehovet, for eksempel: Opel Zafira, Peugeot 307 SW, Peugeot 5008, Ford S-Max og Citroën C4.

Her er biler med plass til tre barneseter i baksetet:

Audi A4 og A6

BMW 3- og 5 serie

BMW 520d, X3, X5 og X6

Citroën Berlingo (nyere), C4 Grand Picasso og C5

Fiat Scudo og Freemont

Ford Focus, C-Max, Mondeo, S-Max, Galaxy og Kuga

Honda Accord og CRV

Hyundai i40, i35 og Santa Fe

Jeep Grand Cherokee

Kia Sportage og Sorento

Land Rover Freelander, Discovery 4, Evoque og Range Rover

Mazda CX5

Mercedes E-, S og R-klasse, GLK, ML, GL, CLS og Vito

Mitsubishi Space Wagon

Nissan Pathfinder og Murano

Opel Insignia, Zafira, Meriva og Antara

Peugeot 308, 508, 607, 5008 og 807

Renault Espace, Scenic, Kangoo og Laguna

Skoda Superb

Toyota Avensis, Previa, Rav 4 og Landcruiser

Volvo S/V 60, V70, S80, XC60 ogXC90

VW Passat, Touareg, Caravelle og Multivan

VW Sharan

Derfor skal du ikke forlate barnet i bil

Tenk sikkerhet – velg bakovervendt!
Fem av ti monterer barnestolene feil. Velger du en stol med isofix-løsning er risikoen for feilmontering mindre.Mens det meste av Europa foretrekker framovervendte barnestoler, er nordiske eksperters soleklar anbefaling: Bruk bakovervendte stoler så lenge som mulig. Det vil i praksis si til barnet er rundt fire år gammelt, eller veier 18 kilo.

Bakovervendte stoler er suverent sikrest, ifølge både NAF, Trygg Trafikk og det svenske forsikringsselskapet Folksam som har drevet omfattende trafikksikkerhetsarbeid i en årrekke.

Tester og erfaringer fra Folksam viser barn som sitter bakovervendt i bilen, er fem ganger tryggere enn barn i framovervendte barnestoler! Men fortsatt kjører altfor mange med barnestol framovervendt, selv om det motsatte hadde vært mulig. 

Barnestol med isofix er det absolutt beste hvis du har en bil som er fem år eller nyere. Her vil det være klargjort for bruk av isofix som er et system for å feste stolen på en riktig, sikker og stødig måte. Her klikkes stolfundamentet på plass i passene motstykker (fester) i bilen. Et symbol med grønt vises når stolen er ”klikket” på plass. Selv de beste barnestolene blir ustødige med vanlig belteinnfesting i bilen.

Se i tillegg etter isofix med toppfeste (top tether) om bilen har det. Det gjør barnestolen mer stabil enn med vanlig topunkts isofix med festepunkter nede i hvert hjørne. 

Dette er problemet med forovervendte bilstoler
Det største problemet med forovervendt barnestol er faren for nakkesleng. Et barnehode veier mye i forhold til resten av kroppen, samtidig som nakkemuskulaturen er svak. Derfor vil nakkesleng i en kollisjon med framovervendt stol være svært risikofylt. Hodet ”blir skutt fram” og kastes deretter bakover i stor fart! 

Kristin Øyen i Trygg Trafikk er klokkeklar på at barn bør plasseres bakovervendt.

– Risikoen for alvorlige nakkeskader reduseres betraktelig når barna sitter med ryggen mot kjøreretningen, sier hun.

Men hun mener at det ikke er noen stor forskjell på sikkerheten om barnet sitter i et sete som er montert med isofix eller ved hjelp av bilenes belter, så lenge setet er riktig montert.

– Hovedpoenget med isofix er å gjøre det enklere å montere riktig, mener Øyen.

Hun advarer foreldre mot å stresse og ha dårlig tid når stolene skal monteres.

– Riktig montering er svært viktig. Noen stoler, også de sikreste, kan være vanskelige å montere. Skal en barnestol monteres i framsetet, må kollisjonsputen slås av. På eldre biler må dette overlates til et verksted.

– Hvis foreldre utstyrer barna med leker på bilturen, så sørg for at det dreier seg om myke, lette leker. 

Uansvarlige foreldre

Gode råd for montering og bruk  

1. Følg bruksanvisningen til stolen nøye. Sørg alltid for at den sitter skikkelig fast og at beltene er stramme. Pass på at beltet ikke er brettet over kanter.

2. Er du i tvil om hvordan utstyret skal monteres, kan du spørre forhandleren din om hjelp.

3. I barnestoler for spedbarn og småbarn er det viktig å regulere de interne beltene i stolen etter som hvor mye klær barnet har på seg.

4. I beltestoler for litt større barn der barnet sikres med bilbeltet er det viktig at beltet ligger over skulderen, og hoftedelen av beltet ned mot lårene. Beltet må aldri legges under armen, det kan gi store skader ved en kollisjon.

5. Husk også å bruke setebeltet selv! De voksne vil alltid være forbilder for barna, og uten belte er du et dårlig eksempel. 

 

 

Gode råd for kjøreturen

1. Beregn god tid og planlegg gjerne et lengre stopp der barn kan få utløp for litt energi.

2. Ta med lydbøker og musikk barna liker. Har barna ulik alder og interesser kan en mp3-spiller med lydbøker og musikk til hver være smart.

3. DVD-spiller i baksetet er også fint ved langturer, men pass på at de er skikkelig festet.

4. Pakk en sekk til hvert barn med noen aktivitetssaker, tegnebøker, oppgaver og litt kjeks, frukt og drikke.

5. I barnestolbutikker kan man også får kjøpt speil som festes på bakseteryggen, noe som gir enklere samtale med barn som sitter bakovervendt. Pris ca. 250 velanvendte kroner. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: