Bruk av smokk skaper ofte diskusjoner – er det bra eller ikke bra å venne barnet til å bruke smokk? Men uansett – er barnet ditt en ”smokker” må du huske å sjekke smokken med jevne mellomrom.

Sist oppdatert: 14. april 2010

  • Nummer en er at smokken må være godkjent. Noen smokker som selges på eksempelvis lekebutikker, har ikke alltid samme godkjenning. Les på pakken!
  • Skjoldet på smokken – den platen som ligger inntil ansiktet – må være så stor at den ikke kan komme inn i barnets munn. Helst skal smokken ha ventilasjonshull.
  • Sjekk selve sugedelen. Den må ikke ha noen hull eller revner som gjør at den kan løsne fra skjoldet.
  • Bruk av smokkesnor: Kjøp en som er godkjent og som passer til smokken. Det har hendt tragiske ulykker med hjemmelagde snorer. En smokkesmor bør heller ikke være lengre enn 22 cm.

Smokkediskusjonen
Det er mange argumenter både mot og for smokkebruk – og meningene er høyst delte. Noen barn vil heller aldri ha smokk, selv om foreldrene prøver aldri så mye.

Motstandere av smokk trekker fram at smokk heter ”pacifier” på engelsk/amerikansk, og argumenterer for at barnet blir pasifisert, mens det egentlig trenger oppmerksomhet og kos. Men forskning har vist at smokken forebygger krybbedød, og har siden den oppdagelsen blitt mer akseptert. Smokken ser ut til å stimulere samordningen av pust- og svelgebevegelser.

Om barnets tannstilling tar skade av smokkebruk, finnes det også delte meninger om. Flertallet av tannleger som har uttalt seg i mediene siste årene har imidlertid uttrykt at risikoen for skjev tannstilling er mye mindre enn først antatt. Hold øye med barnet ditt og spør helsepersonell om du er usikker.

Men hva med de som ”rengjør” barnets smokk ved å suge noen tak på den selv? Uhygienisk? Tja… En svensk studie fra 2009 viste at foreldre som gjorde dette styrket barnets immunforsvar, siden mange bakterier fra dem ble overført til barnet. Tannleger skal derimot ikke være så begeistret for denne ”rengjøringsmåten” da bakteriene kan gi hull i barnets tenner!

Hva synes du om artikkelen?