Riktig sikring av barn i bil er veldig viktig. Men hvordan finner du fram til bilstolen som passer for dere?

Sist oppdatert: 4. juni 2018

Framovervendt eller bakovervendt, har bilen ISOfix, eller må bilstolen festes med belter? Det kan være mye å sette seg inn når du skal velge bilsikring til barnet ditt.

Sikring av barn i bil er påbudt. Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter ECE R 44-04 eller R 129. Godkjenningsmerket skal angi hvilken vektklasse/høydegruppe utstyret gjelder for.

Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Tre grupper bilstoler 

– Forenklet kan si at barnet vil trenge tre typer bilstoler i løpet av livet, sier seniorrådgiver Unni Knutli i Trygg Trafikk.

Her er retningslinjene for valg av bilstol etter Trygg Trafikks anbefalinger:

Babystol

Brukes fra:
Alder: 0-15 måneder – godkjent etter R 129
Vekt: 0-13 kg – godkjent etter ECE R 44-04
Høyde: ca. 40-75 cm

Dette er den første bilstolen barnet trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Babystolen har høyde- og vektbegrensning, så du bør sjekke hva som gjelder for den aktuelle stolen. Babystolen byttes når barnet kan sitte selv, eller senest når øverste del av øret er i linje med setets høyeste punkt.
NB! Sett dere godt inn i hvordan bilstolen festes riktig – feilmontering forekommer ofte.

Hvilken bilstol passer ditt barn?
Sjekk Trygg Trafikk sitt nye verktøy – bilstolvelgeren – her.

Småbarnstol

Brukes fra:
Alder: ca. 6 måneder til 5 år
Vekt: ca. 9-18/25 kg
Høyde: ca. 61-105/125 cm

Småbarnstolen er det andre setet barnet trenger. Utvalget er stort, og det skilles mellom stoler som kan festes med ISOfix eller med bilens belter. Begge deler er ifølge Trygg Trafikk like sikkert ved montering. Trygg Trafikk sier du bør velge en stol som kan monteres bakovervendt, og du bør bruke bakovervendt småbarnstol så lenge som mulig – minst til barnet er 4 år. Det er viktig at stolen vokser med barnet, for barnet vil vokse mye i løpet av bruksperioden. Noen vil være nødt til å bytte til større småbarnstol i løpet av perioden barnet sitter bakovervendt.

Beltestol

Brukes fra:
Alder: ca. 4 år og oppover
Vekt: 15-36 kg
Høyde: ca. 100-150 cm

En framovervendt beltestol er den siste bilstolen barnet trenger. Barn skal sitte i en godkjent stol til de er 135 cm eller 36 kilo, avhengig av hva som kommer først. Ved å bruke en beltestol, sikrer du riktig belteføring. Feil bruk av belte kan føre til store skader ved en ulykke.

Hør podcast «Slik sikrer du barn i bil» med barnelege Tor Einar Calish:

Slik sikrer du barnet best i bil:
  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller mer enn 36 kilo tunge.
  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst 4 år.
  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt. Beltene skal ligge tett mot kroppen, hoftedelen av beltet skal gå over hoftene og skulderdelen bør gå over skulder, nær halsen. Dette gjelder alle i bilen, uavhengig av alder. Tykke klær må åpnes eller tas av slik at beltet ligger så tett inntil kroppen som mulig.
  • Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.
  • Barn under 140 centimeter bør ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ for plassering av barnet.
  • Når dere kjøper barnesete anbefaler vi å ta med barn og bil til butikken. Da får dere prøvd om det passer barn og bil.
    Kilde: Trygg Trafikk

Seter som går inn under flere kategorier
Selv om det er tre typer bilstoler, selges også noen som går på tvers av inndelingen. For eksempel finnes det beltemonterte stoler som er fra 9 til 25 kilo.
– Dette er en type bilstol som mange kjøper som ekstrastol, eller som ofte besteforeldre kjøper for å ha en bilstol som de kan bruke over lengre tid til barnebarna, sier Siv Tunheim, avdelingsleder for bilstol og vogn ved Barnas Hus på Forus i Stavanger.

Godkjennings-normen i-Size (UN R 129): Med dette regelverket skal barn sitte bakovervendt fram til de er minst 15 måneder gamle. Alle nye bilseter skal testes for sidekollisjon, og setene skal kunne monteres med isofix-fester. De første bilstolene som oppfyller de nye kravene er kommet, men stoler godkjent etter standarden ECE R 44-04 vil også være godkjent i mange år framover.

Les også:
Slurv med bilbeltet kan bety forskjell på liv og død

Cameron satt forovervendt med beltet festet feil – det kostet ham livet

Bevisste foreldre
– De fleste som skal kjøpe bilstoler er veldig bevisste, og har som regel lest seg litt opp før de kommer inn i butikken. Foreldre er veldig opptatt av tester og sikkerhet, Siv Tunheim.

Ofte er det «best i test» kundene bruker som utgangspunkt.
– Vi synes ofte det kan være litt vanskelig å bruke disse forbrukertestene, fordi det blir tatt hensyn til mer enn bare sikkerheten. At bilstolen har fint design eller en god pris sier ikke mye om hvor sikker den er, sier Tunheim.

Selv baserer Tunheim sin veiledning på to anerkjente bilstoltester: VTI (svensk) sin Plus Test, som er en ren krasjtest, og ADAC (tysk) sine tester.

Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å fokusere på VTI sin Plus Test. Den utsetter setene for større kollisjonskrefter enn i øvrige tester, og fokuserer utelukkende på sikkerhet.

Dette mener Tunheim kan være lurt å tenke gjennom før du kjøper:
1.
Tenk på om du skal ha bilsete med base.
2. Har du bil med isofix? Hvis ikke, kan du allerede her utelukke en del bilseter.
3. Har du tenkt å bruke bilstolen på vogn? Mange vogner har adaptere som gjør at du kan bruke bilstolen på vognen, såkalte travel-system.
4. Tenk over tyngden på babybilstolen. Har du for eksempel lang avstand til parkeringsplassen, kan det være lurt å velge et litt lettere sete.
5. Tester: Tester kan være ok guider for hva som finnes på markedet. Men det kan være vanskelig å tolke dem, og ulike tester kan vektlegge forskjellige ting. Selv om en bilstol kommer godt ut i en forbrukertest, er det ikke sikkert at den scorer like godt på bilsikkerhet.
6. Det er lurt å låne med seg setet ut i bilen for å sjekke at det passer. Har du flere barn med bilstoler i baksetet? Da er det også et poeng at du får nok plass til alle.

Skal du kjøpe bilstol, kan det også være lurt å tenke litt fram i tid. Ett eksempel er denne basen, hvor du kan du ha både den minste bilstolen og den påfølgende størrelsen. Hvis du da skal sjekke hvordan setet blir i bilen, bør du ta med begge størrelsene når du prøver.

Forovervendt eller bakovervendt?
Alle bilstoler må være bakovervendte for de minste fram til 9 kilo eller 15 måneder. Når du kommer over til småbarnstol, er det derimot flere muligheter: rent forovervendt sete, rent bakovervendt og kombiseter som kan brukes begge veier.

– Studier viser om og om igjen at bakovervendt stol er mye sikrere. Vi som er selgere kjenner veldig på dette ansvaret, og minner kundene om at bakovervendt er best – lengst mulig. Vi støtter oss til studier Trygg Trafikk har lagt fram, og disse viser at det er opptil fem ganger sikrere å sitte bakovervendt, sier Tunheim.

Argumentene foreldre kommer med når de vil snu barnet, er at barnet får vondt i beina av å sitte trangt. De vil gi barnet mer komfort, og snur dem med kjøreretningen. Kvalme er også en ting som går igjen.

– Vi selger ikke så mange rene forovervendte seter. Det går mest av kombiseter, men vi selger også noen modeller som er rene bakovervendte. Noen velger seter som kun kan brukes bakovervendt fordi de ikke vil bli fristet til å snu barnet. Dersom vi selger kombiseter, presiserer vi at barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig – helst til de er fire år. Å snu bør være siste alternativ, sier Tunheim.

Riktig montering avgjørende

Men det nytter ikke å ha et kjempebra sete, hvis ikke du monterer det riktig. Skal du kjøpe bilsete, er det derfor viktig at du setter deg godt inn i hvordan du monterer setet riktig. Nøl ikke med å spørre de butikkansatte om hvordan du skal gjøre.
Eksempel på beltemontert bakovervendt stol. Her er det veldig viktig at forankringsselene blir festet og strammet skikkelig.

– Hos oss har vi en regel om at det alltid skal være en person på vakt som kan se etter om stolen er riktig montert. Du skal ha god erfaring for å sjekke at alt er riktig, og i vår butikk er ingen med ut i bilen og sjekker før de har den nødvendige erfaringen, sier Tunheim.

Du er selv ansvarlig
Men selv om du får veiledning, er det til syvende og sist du selv som står ansvarlig for at ditt barn er forsvarlig sikret.
– Vi er gjerne med og veileder, men det er kunden som til slutt må låse setet fast. Dersom det er feil, gjør vi kunden oppmerksom på det – slik at de selv kan rette opp. Det er ved å gjøre det selv at du lærer. For hva skulle du for eksempel gjort dersom du fikk motorstopp, og måtte flytte barnestolen over i en annen bil, sier Tunheim.

Mange butikker har et bilsete i butikken, slik at du kan få god oversikt over hvordan monteringen foregår. Der er det både lysere og mer oversiktlig enn ute i selve bilen. Bilstolene har også QR-koder, slik at du kan se instruksjonsvideo på nett som viser hvordan nettopp din stol monteres riktig. Mange velger også å gå inn på leverandørenes nettsider for å få veiledning og oppfriskning av kunnskap.

Har sett mange feilmonteringer
Isofix i bilene hjelper slik at det blir færre feilmonteringer, men det er dessverre ennå brukerfeil. Noen hadde for eksempel montert et sete bakovervendt, men brukt instruksjon til montering av forovervendt sete. Det har også vært tilfeller der seter har vært bundet fast med stropper.

– Hva er de vanligste feilene?
– Mange legger beltene feil når setene monteres. Det er heller ikke alle som er nøye nok med å gjøre monteringen skikkelig. De setter seg ikke godt nok inn i instruksjonene, og antar i stedet for å spørre skikkelig, sier Tunheim.

Prøv alltid setet i bilen

Det er veldig viktig at du prøver bilstolen i bilen før du kjøper. Både biler og mennesker er bygget forskjellig, og alt passer ikke over alt. Så det kan hende at den bilstolen du hadde lyst på, eller bilstolen som vant best i test, ikke passer i din bil. Dette kan for eksempel ha med helning i setet å gjøre. Så ta deg god tid!

Det er ikke sikkert du får bytte et allerede kjøpt sete, fordi butikkene skal vite at det er et helt nytt og uskadet produkt du får.

For oversikt over hvilke biler den aktuelle stolen passer inn i, kan du også sjekke bil-listen på leverandørens hjemmeside.

Hvor lenge kan du bruke et bilsete?
Et bilsete har begrenset levetid. Likevel blir kvaliteten stadig bedre, noe som gjør at Trygg Trafikk, på bakgrunn av svenske forskeres anbefalinger, «forlenger» levetiden.
– Alt etter bruk, kan du gjerne bruke et babysete i 7 til 8 år. En barnestol kan brukes i 10 år, sier seniorrådgiver Unni Knutli i Trygg Trafikk.

Det viktige er at du sjekker at bilstolen har den riktige godkjenningen – dette gjelder både når du kjøper nytt og brukt. Se etter tallkombinasjonen 44-04 eller i-Size (UN R 129) når du skal kjøpe sikringsutstyr til barn i bil. Da vet du at utstyret tilfredsstiller gjeldende godkjenningsnormer. Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter én av disse standardene.

– Men hvis du har et sete som allerede er seks-sju år gammelt, og du tenker at barnet skal bruke dette setet i tre-fire år, er det like greit å kjøpe nytt med det samme, sier Hansen.

Når bytte sete?
– Du kan ofte gå over til sete nummer to når barnet er 9 kilo. Bytt da til et bakovervendt sete, gjerne ett som kan brukes opp til 25 kilo, sier Hansen.

Når er setet for lite?
– Du kan måle barnets størrelse i forhold til høyden på setet, samt se hvilken vekt stolen er godkjent for. Babystolen byttes når barnet kan sitte selv eller senest når øverste del av øret er i linje med setets høyeste punkt. Hodet skal ikke kunne bli kastet bakover i en kollisjon. i-Size-seter har høydebegrensning som skal følges, sier Hansen.

Hva med brukte bilstoler?
– Det er ingen ting i veien for å kjøpe brukte bilstoler, men da bør det være fra noen du stoler på. Det er ikke alltid du kan se skader med det blotte øye. Du skal nemlig ikke bruke bilstoler som har vært med i en kollisjon. Da må du kjøpe nytt, sier Hansen.

Hva synes du om artikkelen?