BabySikkerhet og førstehjelpGjør det noe at barnet spiser sand?

Gjør det noe at barnet spiser sand?

Barn + sand = sant. Sandlek er gøy, men selv om sand sjelden er skadelig å spise, kan det være lurt å begrense inntaket. Foto: iStock
Av Maren Eriksen 32801
Den lille tar seg et godt jafs av sanden i sandkassen, og du grøsser av skrekk. Men gjør det egentlig noe om den lille får i seg noen munnfuller med sand eller jord?

– De fleste av oss har spist sand på et tidspunkt, og i utgangspunktet er det ikke farlig, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Faktisk mener hun at det hører med til barndommen – barn oppdager verden gjennom sansene sine, og da er det helt naturlig at de også smaker på omgivelsene sine.

– Som regel er det eklest for foreldrene. Det er jo uappetittlig å se barnet spise sand som kan inneholde for eksempel kattebæsj. Og det hører med til vanlig barneoppdragelse å fortelle barnet at det ikke er lurt å gjøre. Men som regel går det bra, sier Løvendahl Mogstad.

Hun råder også alle som har en sandkasse i hagen til å dekke den til på natten for å minske risikoen for at den brukes som kattedo.

Kommer ut igjen
Helsesykepleier Elin Asbjørnsen skjønner godt at foreldre ønsker å unngå at barnet spiser sand, men påpeker at sanden vanligvis går gjennom fordøyelsessystemet uten problemer.

– Bruker barnet smokk, kan det jo få den mens det leker i sandkassen. Enkelte barn spiser også veldig mye sand, og da kan det bli aktuelt å holde barnet borte fra sandkassen i en periode, sier hun.

Kan gi litt magetrøbbel
Det er ikke uvanlig at barn som har spist sand eller jord, fått i seg en sigarettsneip eller smakt på en gammel tyggegummi fra bakken får litt løs mage i etterkant. Som regel går det fort over.

– Barna synes jo det smakker ekkelt, og stopper av seg selv, sier Løvendahl Mogstad.

Diaré:
Diaré er mer enn tre daglige tømninger av løs til vandig avføring. Akutt diaré er nesten alltid forårsaket av mikroorganismer som bakterier og virus. Ved diaré er det viktigste tiltaket å sikre god væsketilførsel – barn blir lett dehydrerte. Som regel går akutt diaré over av seg selv, og er ufarlig. Barnets allmenntilstand er avgjørende for om det er nødvendig med legebesøk.

Kilde: Pasienthåndboka, Norsk helseinformatikk

Kan bli syke
Det kan finnes ting i sanden som kan gjøre barnet sykt. Det er sjelden snakk om alvorlige sykdommer, men særlig uvaksinerte barn bør man være oppmerksomme på. Det er særlig stivkrampe helsesykepleier Elin Asbjørnsen er bekymret for i slike tilfeller.

– Ellers er det ofte slik barn får småmark i seg – gjennom å spise sand, sier hun.

Både hun og Løvendahl Mogstad trekker også fram risikoen for å få toksoplasmose.

– I kattebæsj kan det være parasitter som gir toksoplasmose. Det kan gi en influensalignende sykdom, men er sjelden alvorlig, sier Løvendahl Mogstad.

Sykdommen kan derimot være skadelig for gravide.

Toksoplasmose:
Rundt 1 av 3 får toksoplasmose, de fleste som barn. Smitten skjer som regel ved lek i sandkasser forurenset av katteavføring, eller ved direkte kontakt med katter. Parasittegg i katteavføring kan være smittsomme i flere måneder. Smitteoverføring kan også skje ved inntak av utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt eller uvasket frukt og grønnsaker. De fleste merker ingenting til sykdommen. Toksoplasmose kan være skadelig for fosteret om den gravide blir smittet.

Kilde: Pasienthåndboka, Norsk helseinformatikk

Håndvask og årvåkne foreldre
Det er fullt mulig, og lurt, å hindre barnet i å få i seg sand eller jord når du følger med. Men man kan ikke se på barnet hundre prosent av tiden, særlig ikke i barnehagen.

– Håndvask er det viktigste helseforebyggende tiltaket i vår del av verden. Pass på at barnet alltid vasker hendene før måltider, råder Løvendahl Mogstad.

Vær obs på hva barnet putter i munnen
Sand og jord er smått, og kommer stort sett rett ut igjen. Men noen barn putter også større gjenstander i munnen, og da er det viktig å være på vakt.

– Større steiner eller plastleker som for eksempel legoklosser kan sette seg fast og lage problemer, sier Løvendahl Mogstad.

Kan litt sand faktisk være sunt?
Det har lenge pågått en diskusjon om hvorvidt vi er blitt for renslige i vår del av verden. At vi er så renslige at det fører til sykdom.

– Vi har mistet mange av de gode bakteriene i fordøyelsessystemet på grunn av rensligheten. Men vi trenger å trene opp immunforsvaret. Så kanskje det kan være bra å spise litt sand som barn, fordi det bygger opp immunforsvaret og gjør oss bedre rustet til å takle sykdom, sier Løvendahl Mogstad.

Helsesykepleier Asbjørnsen støtter denne teorien.

– Det er forsket på at det er sunt at barnet er i nærkontakt med naturen. Det kan for eksempel forebygge allergi, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: