Muhammed

Muhammed

Muhammed

Det finnes et utall skrivemåter på grunn av omskrivinger fra arabisk, men navnet er det samme. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 510 Sist oppdatert 01.07.19
Muhammed er et arabisk navn og betyr den høyt prisede eller lovpriste. Det er navnet på Islams grunnlegger og viktigste profet. Muhammed anses som det viktigste navnet for muslimer og er derfor også det vanligste.

Så populært er Muhammed:

464 personer har dette navnet.
I 2022 var Muhammed på 324. plass i Topp 507 guttenavn 2022.
I 2021 var Muhammed på 156. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Muhammed i Norge og andre land:

Det er verdt å merke seg at det finnes mange skrivemåter av Muhammed. Årsaken er at navnet normalt blir skrevet med arabiske skrifttegn og omskrevet til andre alfabet, blant annet det latinske som vi bruker. Ulike skriveregler og skrivetradisjoner i ulike områder og kulturer har ført til en rekke ulike skrivemåter av navnet. Den mest bokstavrette omskrivingen er Muhammad, der u-uttalen tilsvarer norsk o-uttale.

I Norge kom Muhammed i bruk med innvandring fra 1920-tallet, men særlig fra 1970-tallet. Bruken av Muhammed økte særlig på 2000-tallet. Tidligere skyldtes økningen av mennesker som het Muhammed først og fremst innvandrere som var født i andre land. Siden har andelen barn født i Norge som fikk navnet økt.

Høyeste plassering er foreløpig en 23. plass i 2018. I 2018 fikk 237 barn navnet, fordelt på 72 Muhammad, 66 Mohammad, 51 Mohammed, 42 Mohamed og 6 Muhammed.

I England og Wales var Muhammed på 133. plass i 2017.

I mange andre land er navnet å finne høyt oppe på listene med andre skrivemåter.

Derfor fungerer Muhammed godt nå:

Bruken av Muhammed i Norge er ganske stabil til tross for noe økning i statistikken. At bruken av Muhammed ikke øker mer kan ha flere grunner. Kanskje velger foreldre heller andre navn som er mer vanlige i Norge, eller mer sjeldne muslimske navn? Dette er en vanlig trend blant innvandrere, og har vært det i over hundre år. Ofte holder første generasjons innvandrere på navneskikker fra hjemlandet, andre generasjons innvandrere velger navn fra sitt nye hjemland, men som ikke virker for fremmede for slekten i hjemlandet, og tredje generasjon velger først og fremst navn fra sitt nye hjemland. Det kan være noe av årsaken til at andre og tredje generasjons innvandrere ikke velger Muhammed til sine barn.

Varianter av Muhammed:

Mahad, Mahamed, Mahmed, Maxamed, Md, Mehmed, Mehmet, Mohamad, Mohamed, Mohammad, Mohammed, Muhammad

Slik uttales Muhammed

Mo-hammed med trykk på o-en.

mo-HAMM-ad med trykk på a-en.

Navn i samme sjanger som Muhammed

Abdi, Adnan, Ahmad, Ahmet, Ali, Amal, Amin, Anas, Ayan, Ayse, Bilal, Daria, Emanuel, Emir, Fadumo, Fatemeh, Fatimah, Fatma, Halima, Hamid, Hamza, Hanan, Hussein, Iman, Imran, Ismail, Jamal, Jawad, Kamil, Kamila, Karim, Kestutis, Khadija, Muna, Raja, Reza, Salma, Sana

Du kjenner Muhammed fra:

Skuespiller Muhammed Cangören, fotballspiller Muhammed Demirci, kombinert kamposportutøver Muhammed Lawal

Relaterte lister:

Arabiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: