Mahamed

Mahamed

Mahamed

Det er mange varianter av Mohamed i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 473 Sist oppdatert 19.08.19
Mohamed er et arabisk navn og betyr den høyt prisede eller lovpriste. Det er navnet på Islams grunnlegger og viktigste profet. Mohamed anses som det viktigste navnet for muslimer og er derfor også det vanligste. Mahamed er en av de mange alternative skrivemåtene av navnet.

Så populært er Mahamed:

358 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Mahamed i Norge og andre land:

Det er verdt å merke seg at det finnes mange skrivemåter av Mohammed. Årsaken er at navnet normalt blir skrevet med arabiske skrifttegn og omskrevet til andre alfabet, blant annet det latinske som vi bruker. Ulike skriveregler og skrivetradisjoner i ulike områder og kulturer har ført til en rekke ulike skrivemåter av navnet. Den mest bokstavrette omskrivingen er Muhammad, der u-uttalen tilsvarer norsk o-uttale.

I Norge kom Mahamed i bruk med innvandring fra 1920-tallet, men særlig fra 1970-tallet. Bruken økte særlig på 2000-tallet. Tidligere skyldtes økningen av mennesker som het Mahamed først og fremst innvandrere som var født i andre land. Siden har andelen barn født i Norge som fikk navnet økt.

Skrivemåten Mahamed er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA, men Mohammad og ulike andre skrivemåter er på listene de fleste stedene.

Derfor fungerer Mahamed godt nå:

Bruken av Mahamed og varianter av navnet i Norge er ganske stabil til tross for noe økning i statistikken. At bruken ikke øker mer kan ha flere grunner. Kanskje velger foreldre heller andre navn som er mer vanlige i Norge, eller mer sjeldne muslimske navn? Dette er en vanlig trend blant innvandrere, og har vært det i over hundre år. Ofte holder første generasjons innvandrere på navneskikker fra hjemlandet, andre generasjons innvandrere velger navn fra sitt nye hjemland, men som ikke virker for fremmede for slekten i hjemlandet, og tredje generasjon velger først og fremst navn fra sitt nye hjemland. Det kan være noe av årsaken til at andre og tredje generasjons innvandrere ikke velger Mahamed til sine barn.

Varianter av Mahamed:

Mahad, Md, Mehmet, Mohamad, Mohamed, Mohammad, Mohammed, Muhammad, Muhammed

Slik uttales Mahamed

Ma-hammed med trykk på o-en.

ma-HAMM-ad med trykk på a-en.

Navn i samme sjanger som Mahamed

Ahmad, Ahmed, Ahmet, Amin, Bilal, Emir, Emmanuel, Fadumo, Fatma, Halima, Hamza, Hanan, Malak, Marwan, Mehari, Milad, Minda, Mukhtar, Muna, Munira, Nader, Naila, Najma, Naser, Nasrin, Natasa, Nawal, Nenad, Nida, Nima, Noomi, Salma, Yasin, Yonas, Yousef

Du kjenner Mahamed fra:

Kampsportutøver Mahamed Aly

Relaterte lister:

Arabiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: