Mohamad

Mohamad

Mohamad

Det finnes et utall skrivemåter på grunn av omskrivinger fra arabisk, men navnet er det samme. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 508 Sist oppdatert 09.07.19
Mohamad er et arabisk navn og betyr den høyt prisede eller lovpriste. Det er navnet på Islams grunnlegger og viktigste profet. Mohamad anses som det viktigste navnet for muslimer og er derfor også det vanligste.

Så populært er Mohamad:

1771 personer har dette navnet.
I 2023 var Mohamad på 372. plass i Topp 736 guttenavn 2023.
I 2020 var Mohamad på 332. plass i Topp 691 guttenavn 2020.
I 2021 var Mohamad på 963. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Mohamad i Norge og andre land:

Det er verdt å merke seg at det finnes mange skrivemåter av Mohamad. Årsaken er at navnet normalt blir skrevet med arabiske skrifttegn og omskrevet til andre alfabet, blant annet det latinske som vi bruker. Ulike skriveregler og skrivetradisjoner i ulike områder og kulturer har ført til en rekke ulike skrivemåter av navnet. Den mest bokstavrette omskrivingen er Muhammad, der u-uttalen tilsvarer norsk o-uttale.

I Norge kom Mohamad i bruk med innvandring fra 1920-tallet, men særlig fra 1970-tallet. Bruken av Mohamad økte særlig på 2000-tallet. Tidligere skyldtes økningen av mennesker som het Mohamad først og fremst innvandrere som var født i andre land. Siden har andelen barn født i Norge som fikk navnet økt.

Høyeste plassering er foreløpig en 23. plass i 2018. I 2018 fikk 237 barn navnet, fordelt på 72 Muhammad, 66 Mohammad, 51 Mohammed, 42 Mohamed og 6 Muhammed. Skrivemåten Mohamad var ikke regnet med, selv om det var 7 barn som fikk navnet med den skrivemåten det året. Hadde Mohamad vært regnet med, ville navnet nådd opp på 22. plass.

Skrivemåten Mohamad er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men andre skrivemåter av navnet når høyt opp mange steder.

Derfor fungerer Mohamad godt nå:

Bruken av Mohamad i Norge er ganske stabil til tross for noe økning i statistikken. At bruken av Mohamed ikke øker mer kan ha flere grunner. Kanskje velger foreldre heller andre navn som er mer vanlige i Norge, eller mer sjeldne muslimske navn? Dette er en vanlig trend blant innvandrere, og har vært det i over hundre år. Ofte holder første generasjons innvandrere på navneskikker fra hjemlandet, andre generasjons innvandrere velger navn fra sitt nye hjemland, men som ikke virker for fremmede for slekten i hjemlandet, og tredje generasjon velger først og fremst navn fra sitt nye hjemland. Det kan være noe av årsaken til at andre og tredje generasjons innvandrere ikke velger Mohamad til sine barn.

Varianter av Mohamad:

Mahad, Mahamed, Mahmed, Maxamed, Md, Mehmed, Mehmet, Mohamed, Mohammad, Mohammed, Muhammad, Muhammed

Slik uttales Mohamad

Mo-hammed med trykk på o-en.

mo-HAMM-ad med trykk på a-en.

Navn i samme sjanger som Mohamad

Abdi, Abdul, Adnan, Ahmad, Ahmet, Ali, Amal, Amir, Ayan, Dorota, Fatima, Hamza, Hasan, Hassan, Ibrahim, Iman, Ismail, Kamil, Khalid, Mahmoud, Maryam, Mehmet, Mohammad, Mohammed, Mostafa, Muhammad, Mustafa, Rafal, Said, Samira, Sina, Yasin, Yonas, Yusuf

Du kjenner Mohamad fra:

Skuespiller Mohamad Chamas

Relaterte lister:

Arabiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 736 guttenavn 2023
Topp 691 guttenavn 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: