NavnGuttenavnThrøstur

Thrøstur

Thrøstur

Thrøstur

Thrøstur er et islandsk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 108 Sist oppdatert 07.06.22
Thrøstur er norsk skrivemåte for det islandske navnet Þröstur. Navnet er tatt fra er det islandske ordet for fuglen trost. Navnet ble til i middelalderen på Island.

Så populært er Thrøstur:

Bruk av navnet Thrøstur i Norge og andre land:

I Norge var det den 01.01.2022 under 4 med Thrøstur som første eller eneste fornavn, og det samme for Throstur, som nok bare er en skrivemåte i Norge uten prikkene over ö-en. I de norske telefonkatalogene finnes det noen menn med Thrøstur, Thröstur, Throestur og Throstur som første eller andre fornavn.

På Island finnes navnet for en mann på 900-tallet. Navnet kom på nytt i bruk på Island etter 1920. Der var det den 01.01.2019 litt over 400 gutter/menn med þröstur som første eller andre fornavn. Etternavnformene på Island er Þrastardóttir og Þrastarsón.

I Norge finnes begge disse etternavnene, skrevet som Thrastardottir og Thrastarson. I Sverige finnes Trost som fornavn både for jenter/kvinner og gutter/menn, og som etternavn.

Den 31.12.2021 var det i Sverige 5 kvinner og 10 menn. Det er ikke klart om navnene Trost i Sverige kommer fra fuglen. Det vanlige svenske ordet for trost er trast, og er der i bruk bare for etternavn.

Lignende navn er ikke i bruk i Danmark.

Derfor fungerer Thrøstur godt nå:

Thrøstur blir sannsynligvis mest brukt i familier med islandsk bakgrunn. Navnet kan passe å bruke fordi det er et naturnavn. Slike navn er godt likt på 2000-tallet. Trost og Trast kan være muligheter på norsk, men har neppe vært brukt i Norge foreløpig.

Varianter av Thrøstur:

Throestur, Throstur, Thröstur, Trost, Þröstur

Slik uttales Thrøstur

THRØST-ur, TH vil si stemt lyd som i engelsk «this»

Navn i samme sjanger som Thrøstur

Aasbjørn, Asgerdur, Asmundur, Bara, Bergur, Brynjolfur, Eidur, Elfar, Erlendur, Eyjolfur, Finnur, Freider, Frøja, Gahr, Gerdur, Gudfinnur, Gudlaugur, Gudridur, Halbjørn, Jøstein, Kjøstel, Margrjet, Othar, Salka, Solmøy, Steinvor, Stjerne, Størk, Stål, Sølje, Ulfur, Øssur

Du kjenner Thrøstur fra:

Karakteren Thrøstur i «Soga om vápnfjordingane», sjakkspiller Thröstur Thórhallsson

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: