Freidis

Freidis

Freidis

Freidis er en mindre brukt skrivemåte enn Frøydis nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 158 Sist oppdatert 24.08.21
Freidis er en eldre norsk skrivemåte for Frøydis. Frøydis har gammelt nordisk opphav fra middelalderen. Det er satt sammen av gudenavnet Frøy, som betyr herre/leder, og -dis, som betyr kvinne.

Så populært er Freidis:

14 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Freidis i Norge og andre land:

Freidis, den norrøne skrivemåten Freydis (i middelalderen uttalt som Frøydis), er kjent bare for datteren til Eirik Raude på Grønland rundt år 1000. Det ble tatt i bruk som navn igjen i andre halvdelen av 1800-tallet da navn ble hentet fram fra middelalderen, skrevet både som Frøidis, Frøydis, Freidis og Freydis. Skrivemåtene kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

I 1910-folketellingen var det 13 Freidis, 18 Frøidis, 33 Frøydis og 6 Freydis, i alt 68. Navnet i formene Frøydis og Frøidis ble særlig brukt fra rundt 1930 til tidlig i 1980-årene.

På 2000-tallet har skrivemåten Frøydis vært noe brukt, mens Freidis har vært lite eller ikke brukt i så ny tid.

I Norge var det den 01.01.2021 i alt 16 jenter/kvinner med Freidis som første eller eneste fornavn, 1607 Frøydis, 10 Frøidis,14 Freydis og 16 Freidis.

Derfor fungerer Freidis godt nå:

Freidis blir trolig helst brukt fordi noen foreldre liker navn med gammelt nordisk opphav. Det kan også hjelpe til at det bygger på gammel nordisk mytologi. Skrivemåten Freidis viser til eldre tradisjon fra tidlig på 1900-tallet og på 1800-tallet.

Varianter av Freidis:

Frejdis, Freydis, Frøidis, Frøya, Frøydis

Slik uttales Freidis

FRÆJ-dis

FREJ-dis, helst fra Trøndelag og nordover

Navn i samme sjanger som Freidis

Eidun, Frederica, Fryd, Gløer, Gunvar, Hauke, Hølje, Ingleif, Ingolfur, Isalill, Isrid, Jannikke, Jarne, Ket, Kristianna, Larus, Lilljan, Magli, Maybritt, Maylis, Meidel, Miliam, Minja, Oleif, Reiulf, Reiulv, Semine, Sigleif, Sigsten, Sjurd, Talette, Tideman, Torjan

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: