Owe

Owe

Owe

Owe er et nordisk navn.
Av Babyverden 132 Sist oppdatert 25.09.23
Owe er en variant av Ove. Ove er et opphavlig dansk guttenavn på 1400-tallet. Det betyr respekt. Owe er også etternavn. Det har flere opphav. På dansk har det blitt til både fra fornavnet Owe og fra et stedsnavn. Det danske stedsnavnet betyr tilbake, og stedsnavnet kan ha blitt til om en elv med strøm som går både fram og tilbake. På tysk har det blitt til fra et stedsnavn som betyr liten elv, som også tilsvarer ordet å brukt om elv.

Så populært er Owe:

137 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Owe i Norge og andre land:

Owe og Ove ble brukt i Norge fra 1700-tallet, og begge ble tatt mer og mer i brukt ut over 1800-tallet og ble noe brukt fram til 1970-tallet. Ove med enkelt-v har vært mye mer brukt enn Owe. I 1801-folketellingen var det 10 Owe og 48 Ove I 1865 var det 3 Owe og 872 Ove.

Den 01.01.2023 var det 138 gutter/menn med Owe som første eller eneste fornavn, og 5646 Ove. På samme tid var det 150 med Owe som etternavn.

Derfor fungerer Owe godt nå:

Owe og Ove blir blant annet brukt fordi noen foreldre liker gamle nordiske navn eller navn med norsk tradisjon. Navnet har vært lite brukt så lenge at det kan gå an å ta det i bruk for en ny generasjon. Navnet er kort og det har den tydelig stemte v-lyden, noe som passer fint nå ut over 2000-tallet.

Varianter av Owe:

Aave, Ove, Uwe, Åve

Slik uttales Owe

OO-ve

Navn i samme sjanger som Owe

Aadel, Aake, Alwina, Anea, Audun, Awa, Awin, Brigt, Bronwen, Brynjulv, Børje, Carin, Carlo, Carola, Catarina, Cedric, Chriss, Christoph, Christophe, Conny, Cornelis, Edwart, Edwige, Gunlaug, Janette, Lycke, Oddmar, Osmund, Sergei, Sylwester, Tomasz, Wetle, Wieslaw

Du kjenner Owe fra:

Politiker Owe Ingemann Waltherzøe, forfatter Owe Gustafson, musikkartist Owe Jive, sanger og låtskriver Owe Thörnqvist, kunstner Owe Zerge

Jentevariant(er) av Owe:

Ova

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn inspirert av hav, elv og vann
Navn som begynner på en vokal
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: