Gilbert

Gilbert

Gilbert

Navnet Gilbert er blant annet kjent fra filmen "What's eating Gilbert Grape?" Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 291 Sist oppdatert 24.10.21
Gilbert er et tysk navn, med eldre tysk form som Giselbert. Gisel- var en type våpen (men uklart hvordan), slik det også er for det gisle i gamle nordiske navn. Delen -bert betyr skinnende, lysende. Gilbert er også i bruk som etternavn. I Tyskland og flere andre land sør for Skandinavia ble fornavn til etternavn for etterkommere for noen hundre år siden.

Så populært er Gilbert:

87 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gilbert i Norge og andre land:

I Norge er navnet kjent blant tyske innvandrere fra 1300-tallet, som blant annet Gilliberter. Blant norskfødte har Gilbert vært brukt fra 1700-tallet og særlig til første halvdel av 1900-tallet. I 1910-folketellingen var det rundt 75 menn med Gilbert som fornavn.

Den 01.01.2021 var det 90 gutter/menn med Gilbert som første eller eneste fornavn, og i alt 89 hadde Gilbert som etternavn.

I USA var Gilbert blant de 1000 mest brukte guttenavnene fra 1900 til 2016. Navnet lå rundt 100. plass fram til 1940-tallet.

Derfor fungerer Gilbert godt nå:

Gilbert kan bli brukt fordi det har tradisjon. Guttenavn som ender på -rt, har kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, slik som Albert og Sivert.

Varianter av Gilbert:

Gilberth, Gisbrekt, Giselbert, Jip

Slik uttales Gilbert

GILL-bert, der rt ofte blir uttalt som én lyd, som i «stort» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge, men som hver sine lyder ellers

Navn i samme sjanger som Gilbert

Albrecht, Alison, April, Ashley, Bing, Brynild, Dietmar, Dion, Earl, Elander, Elliott, Elvis, Ernie, Frieda, Geirr, Glen, Gunbjørg, Hatice, Heiko, Hubertus, Liane, Marilyn, Merve, Nadin, Ramon, Rannei, Rickard, Shawn, Stuart, Torgil, Ulrike, Wiltrud, Winfried, Xander

Du kjenner Gilbert fra:

Komiker Gilbert Gottfried, fotballspiller Gilbert Koomson, kampsportutøver Gilbert Burns, sanger og låtskriver Gilbert O’Sullivan, sanger og komponist Gilbert Bécaud, basketballspiller Gilbert Arenas, kunstner og aktivist Gilbert Baker, musiker Gilby Clarke

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: