Gahr

Gahr

Gahr

Mange forbinder gjerne navnet Gahr med politiker Jonas Gahr Støre. Hos ham er Gahr et mellomnavn (altså et etternavn). Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 488 Sist oppdatert 10.08.21
Gahr er en eldre norsk variant av Gard. Gard et et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Det betyr gjerde, som i praksis vil si vern. Gahr er også i bruk som etternavn. Det kan helst komme fra norske gårdsnavn som betyr gård og gjerde, der gård har opphav i betydningen gjerde.

Så populært er Gahr:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gahr i Norge og andre land:

Skrivemåten Gahr ble noe brukt på 1700- og 1800-tallet, mest i Vest-Agder. Det har vært lite brukt etter det. 1801-folketellingen var det 13 Gahr, og noen få Gar lenger øst og vest. I 1910 var 1 Gahr i Vest-Agder, og ellers rundt 10 Gard og rundt 5 Gar spredt over landet.

Den 01.01.2021 var det 7 gutter/menn med Gahr som første eller eneste fornavn, 1377 Gard og 10 Gar. Samtidig var det 8 med Gahr som etternavn, og 13 med Gahr som mellomnavn (etternavnstype).

Derfor fungerer Gahr godt nå:

Gahr kan bli brukt fordi det har litt tradisjon, og har nordisk opphav. Korte navn har kommet mer i bruk ut over 2000-tallet.

Varianter av Gahr:

Gar, Gard, Gardar, Gård

Slik uttales Gahr

GAAR

Navn i samme sjanger som Gahr

Aagoth, Begard, Borg, Brynild, Ejnar, Engjell, Eyjolfur, Garm, Garmann, Gauri, Gitti, Gudtorm, Gule, Gunnhilde, Gønner, Halgerd, Hallgrimur, Hildegerd, Hillgun, Kjellmar, Lilah, Linveig, Liveig, Margitta, Sejer, Sigbrit, Thorgerdur, Thrøstur, Viar, Vigbjørn, Wærner, Ørvar

Du kjenner Gahr fra:

Politiker Jonas Gahr Støre

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: