GravidFølelser i svangerskapetEndelig på trygg grunn?

Endelig på trygg grunn?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Tone Ingrid Lian 34016
Det føles veldig godt å komme til uke 12. Risikoen for spontanabort er kraftig redusert, og dere vil kanskje bekymre dere litt mindre. Den verste trøttheten og kvalmen vil forhåpentligvis avta nå, samtidig som mange merker at kroppen virkelig er i endring.

Nå er de store organene, skjelettet og de viktigste funksjonene til barnet dannet. De aller fleste spontanaborter skjer før uke 12, og den mest sårbare tiden er nå over. Det betyr ikke at graviditeten er risikofri herfra og ut, men dere har absolutt passert en milepæl!

Det er vanlig å glede seg til denne uken, og puste litt ekstra godt ut når den er ferdig. Det ligger i bakhodet vårt at alt er så mye sikrere etter uke 12, og selv om dere kanskje ikke har hatt noen spesiell grunn til å bekymre dere tidligere føles det likevel godt. Nyt følelsen, og gratulerer hverandre med en vel overstått første etappe!

Symptomer
Noen opplever kvalme og trøtthet fra morgen til kveld på dette stadiet. Kanskje du er en av de heldige som fremdeles ikke har merket så mye til symptomene? Da kan det være lett å bekymre seg over hvorvidt alt er som det skal. Det er faktisk en del gravide som ikke merker noen symptomer i det hele tatt før lenger ut i graviditeten. Hvis du er en av de så skal du ikke bekymre deg, forsøk heller å nyte den fantastiske starten du har fått.

Symptomene kommer tidsnok! Hvis du derimot er en av de som har alle symptomene i boka er du sikkert litt sliten, men kanskje føles det også litt godt å kjenne av man virkelig er gravid?

I uke 12 er kan du ha disse symptomene:
• Trøtthet (dette er vanlig frem til uke 12 – 14)
• Hyppig vannlating
• Kvalme, men den begynner kanskje å bli bedre nå?
• Halsbrann
• Luft i magen, oppblåsthet
• Ømme bryster som er i forandring. Talgkjertlene vokser, og du kan se blodårer under huden på brystene. Kanskje føles de også tyngre?
• Svimmelhet, mange gravide har lavt blodtrykk i begynnelsen av graviditeten
• Økt matlyst
• Mer labil, tar lettere til tårer, blir lettere sint…

Kommer magen min snart?
Veldig mange førstegangsgravide lengter etter å få mage. Da føler man seg kanskje enda mer gravid, og det er stas at andre også kan se hva som skal skje. Dessuten er det fint for far også, å faktisk kunne se at det er noe på gang i magen.

Livmoren kommer ikke over symfysen (skambenet) før uke 12, det er veldig få som merker at magen vokser før dette. Et triks for å finne ut om du har begynt å få litt mage er å legge deg flatt ned på ryggen og kjenne etter en slags oppfylling rett over symfysen. Da kjenner du kanskje livmoren som har kommet opp av bekkenet. Hvis du synes den er vanskelig å finne kan du spørre jordmor eller lege hvor den befinner seg neste gang du er på kontroll.

Det er ikke unormalt at det tar enda lenger tid før magen begynner å vokse. Det er ingen grunn til bekymring selv om magen fremdeles har vanlig størrelse i uke 12. Husk at når den først kommer, da går det bare en vei! Det er kanskje ikke så lett, men vær tålmodig og minn deg selv på at magen blir omsider stor nok.

Livmorstrekk
Når livmoren vokser strekkes tøyes leddbåndene. Det kan oppleves som veldig ubehagelig, og man kaller det livmorstrekk. Noen synes det kjennes ut som om noe dras/strekkes ned i underlivet/lysken, og noen ganger også på sidene. Andre beskriver det som om det står en kniv i lysken. Smertene kommer helt akutt, og går ofte like for over. Selv om det føles aldri så vondt når det pågår er det faktisk ikke farlig.

På tide å dele nyheten?
Mange venter til de har passert uke 12 før de forteller familie og venner om den store og fantastiske hemmeligheten sin! Det kan være at noen allerede har fattet mistanke når du plutselig takker nei til et glass rødvin, eller ikke lenger spiser det samme som før, men likevel blir det nok kjempegøy å fortelle vordende besteforeldre om det kommende barnebarnet. Dessuten kommer det sikkert til å føles godt å ha flere å diskutere graviditeten med. Det har nok ikke vært lett å la være å snakke om den store endringen som skal skje i livene deres.

Det er ikke alle som ønsket å fortelle om graviditeten helt enda. Noen velger å vente helt til andre selv oppdager det, og det er selvfølgelig greit. Det er helt opp til dere to når og hvordan dere ønsker å fortelle nyheten. Det kan være lurt å ha i bakhodet at hvis dere venter barn nummer to så skal dere ikke se bort fra at den førstefødte plukker opp og distribuerer nyheten før dere har planlagt å fortelle noe.

Mens noen begynner å handle inn klær og utstyr så fort de finner ut av de er gravide, er det mange som helst vil vente til minimum 12 uker. Grunnen kan være at det ville vært ekstra sårt å miste hvis man har mange fysiske minner hjemme om barnet som ikke vil bli født. Men nå som første etappe er over har dere kanskje lyst til å feire med å kjøpe en body eller noe annet fint til babyen.

Tidlig ultralyd
Nå har dere kommet et godt stykke på vei i graviditeten. Gratulerer! Noen synes det er vanskelig å tenke lenger frem enn uke 12 i starten. Kanskje blir det mer virkelig for deg hvis du går på den tidlige ultralyden, som du får tilbud om rundt uke 12. Her får du endelig se de første bildene av babyen din og se det lille hjertet som slår. Les mer om ultralydundersøkelsene du blir tilbudt i artikkelen under.

Sammen har dere allerede gjort en flott innsats både fysisk og psykisk! Fortsett de gode vanene dere har etablert de første 12 ukene.

Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: