GravidFørste trimester– Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig

– Det er lurt å fortelle om graviditeten tidlig

Har du lyst, har du lov. Del gjerne gleden over svangerskapet med dine nærmeste, oppfordrer tidligere leder av faglig-etisk utvalg i Jordmorforeningen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 98855

Det er en uskreven regel at man venter til man er 12 uker på vei før nyheten om graviditeten deles. Tidligere leder av faglig-etisk utvalg i Jordmorforeningen oppfordrer deg til å dele nyheten før. – Du har ingenting å tape, mener hun.

Tolvukersgrensen sitter kanskje igjen fra gammelt av, og henger sammen med at risikoen for spontanabort reduseres kraftig på dette tidspunktet.

– Mange venter nok med å fortelle til de er i den såkalt trygge delen av svangerskapet. Men selv om det stort sett går bra, har man aldri noen hundre prosent garanti på noe tidspunkt i svangerskapet – heller ikke etter 12 uker, sier jordmor Kirsten Jørgensen, nylig avgått leder av faglig-etisk utvalg i Jordmorforeningen.

Bør vi snakke mer om å spontanabortere?

Å miste et barn tidlig i svangerskapet er vanlig, men det er også fortsatt litt tabubelagt. Mange har opplevd at når de først deler at de har spontanabortert, så har ”alle” rundt dem tilsvarende historier. Men det snakkes ikke om uoppfordret.

– Noen kan føle seg mislykket når de mister, at det er noe i veien med dem, og blir redde for om de noen gang vil lykkes i å få et barn. Men jeg vil oppfordre kvinner til å dele nyheten om graviditeten så tidlig som de selv er komfortable med. For hva har du egentlig å tape? spør Jørgensen.

Godt å ha støtten fra de nærmeste

Det er mye som skjer i begynnelsen av svangerskapet. Det er mange følelser og hormoner i sving, graviditetssymptomer som kan være vanskelige å skjule, og glede og forventning som bygger seg opp.

– En graviditet er jo noe fantastisk. Jeg synes vi skal trosse i verste fall-tekningen og ikke være så redde, men heller fokusere på det positive. Det er lov til å glede seg, sier Jørgensen.

For gleder som deles, vokser, heter det. Og venninner og nær familie blir gjerne også mye mer forståelsesfulle og støttende når de skjønner hvorfor du oppfører deg litt annerledes. Kanskje burde også nære kolleger få vite det tidlig?

– Jeg husker selv hvor grusomt det var å være hvit av kvalme da jeg kom på jobb. Forteller du at du er gravid, får du kanskje litt mer slack når du føler deg dårlig, sier Jørgensen.

Enda viktigere å ha støtten om det går galt

Noen ganger tar svangerskapet en brå slutt. Det oppleves som regel leit for paret, og kan være ekstra belastende dersom ingen andre visste om graviditeten. Da vil heller ingen forså hvorfor du er så trist – med mindre du forklarer hvorfor.

– Vet dine nærmeste at du er gravid, vil de også lettere møte deg med støtte, trøst og omsorg dersom det går galt. For man trenger støtte i den sorgprosessen man skal gjennom, sier Jørgensen.

Ikke ta så lett på spontanaborter

Fordi det er vanlig å miste tidlig, er det fort gjort å bli møtt med kommentarer som ”Jaja, da var det ikke liv laga. Dere får prøve igjen.” Det synes Jørgensen at vi skal slutte å si.

– Forventningene og gleden over det nye livet er ofte der allerede ved positiv graviditetstest. At drømmene brister er trist. Vi skal vokte oss for å tenke at dette er så dagligdags at det ikke er sårt. Her tenker jeg også at vi som helsepersonell kan bli bedre – det er vondt å bli møtt av en "Dette er så vanlig”-holdning når man har mistet, for det er en stor ting for de som opplever det, sier Jørgensen.


Podcast: Frykt for å miste babyen i graviditeten.
Gjest: jordmor Anett Hegen MichelsenDu har lov til å vente hvis du vil

Mange synes det kan være koselig å ha en liten hemmelighet bare de to en stund, og det er naturligvis også helt lov.

– Det er ingen oppskrift på dette. Det er ikke feil å vente med å fortelle om graviditeten, men det er heller ikke noe feil med å dele nyheten tidlig hvis du har lyst, sier Jørgensen.

Vi deler jo alle de andre store begivenhetene

På Facebook og i andre sosiale medier deler vi villig vekk både små og store milepæler vi opplever, og ofte deles også nyheten om graviditeten der – etter hvert.

– Jeg synes ikke nyheten om graviditeten skiller seg fra andre begivenheter. Å skulle få barn er jo noe av det største en kan oppleve, sier hun.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: