BloggDu kan forebygge rifter!

Du kan forebygge rifter!

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 38709

Akkurat i det øyeblikket babyen glir ut i verden tøyes huden i skjedeåpningen mest. Heldigvis er huden veldig tøyelig og elastisk, men rifter forekommer. Som gravid kan du selv forberede mellomkjøttet til fødselen.

Mellomkjøttet er egentlig et lite fint og lite betegnende ord. Det høres ut som noe du får tak i hos slakteren. Men det er ikke noe annet ord for det. Det er altså ikke et stykke kjøtt, men huden mellom skjedeåpningen og endetarmsåpningen. Når babyen blir født er det et ganske stort press akkurat der.

Mange gravide tenker på det som skjer i akkurat dette øyeblikket. Kommer jeg til å revne? Vil jeg bli klippet? Kan jeg selv gjøre noe for å forebygge rifter?

Les også: Fødestillinger: fordeler og ulemper

Jordmødre ønsker færrest og minst mulig rifter
Aller først vil jeg si at vi jordmødre er veldig opptatte av å forebygge rifter hos dere fødende! Vi har «støtting» som månedens tema med jevne mellomrom, og undervises både praktisk og teoretisk på undervisningsdager.

På sykehuset i Stavanger er det faktisk slik at vi må skrive avviksmelding hvis vi har vært med på en fødsel hvor det har tilkommet en stor rift! Så vi vil virkelig gjerne være med på å forebygge så godt vi bare kan.

Les også: Dette skjer i skjeden under fødselen

Dette kan du gjøre
Forskning viser at du kan være med på å forberede huden som må tøyes i fødselen. Fra uke 34 til 36 kan du massere og strekke huden der tre til fire ganger i uken. Programmet tar cirka ti minutter, og er som følger:

1. Ha rene hender.

2. Bruk vegetabilsk olje (for eksempel mandel-, hvetekim-, solsikke- eller olivenolje, eller oljer spesielt beregnet på dette).

3. Plasser tomlene dine like innenfor skjedeinngangen, vendt bakover mot mellomkjøttet, pekefingrene skal være utenfor på huden.

4. Masser og strekk litt, så huden mettes godt med olje

Masssjen gjøres i forbindelse med dusjing eller sittende på doskålen. Den kan godt deles opp i to ganger fem minutter samme dag.

Det er også lov til å få hjelp av partneren!

Les også: Slik måler jordmor åpningen

Lytt til jordmor under fødselen
Når du kommer så langt som til selve fødselen, er det en annen ting som er utrolig viktig: At du lytter til jordmor og samarbeider godt akkurat idet barnet blir født.

Vi ønsker at hodet til babyen blir født kontrollert og forsiktig. Da er sannsynligheten størst for at huden din forblir intakt, og stekkes uten å briste. Vi kommer til å være veldig tydelige da, og fortelle deg når du skal trykke, når du skal være forsiktig, og når du bare skal puste.

Les også: Kjønnshår og fødsel: urskog eller hårløs?

Du kjenner sannsynligvis ikke at riften oppstår
Når alt dette er sagt, så er det som oftest slik at en fødende kvinne ikke kjenner om hun får en rift eller ei. Hele området er ganske numment, og nesten alle spør etterpå: "Fikk jeg en rift? Må jeg sy?"

Lykke til med jobben!

Les også: Sydamen og den nybakte mammaen

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: