FødselFødselens faserSlik måler jordmor åpningen

Slik måler jordmor åpningen

Jordmor vil som regel sjekke åpningen flere ganger underveis i fødselen. I denne artikkelen kan du se en video hvor jordmor Ragna fra Mamastork forklarer hvordan de går fram. Foto: Janet Molde Hollund
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 84228 Sist oppdatert 31.05.22
En vaginal undersøkelse er den beste måten å finne ut hvor moden livmorhalsen er, og hvor langt en er i fødsel.

Når gravide nærmer seg termin, er det mange som ønsker at vi skal undersøke dem for å finne ut hvor moden livmorhalsen er, eller hvor stor åpningen er. Dette er ikke noe som MÅ gjøres, men mange er spente på om det begynner å nærme seg fødsel.

Vi pleier å informere om at funnene vi gjør, ikke nødvendigvis vil kunne gi noe klart svar på når fødselen vil starte. Det er faktisk litt greit å vite.

Slik skjer undersøkelsen
For å kunne gjøre en slik undersøkelse, trenger vi at den gravide ligger på benken. Vi ber dem legge knyttenevene under rompa, slik at den vippes opp. Da er det lettere for oss å undersøke, og mindre ubehagelig for henne.

Vi fører to fingre opp i skjeden til vi møter livmorhalsen som ligger øverst i vagina. Som regel kan vi også kjenne hodet/setet på babyen. Vi kjenner på livmorhalsen om den er lang eller kort. En umoden livmorhals er cirka tre til fire centimeter lang. Vi legger også merke til om den er fast i formen (som en nesetipp) eller myk (som leppene). En myk livmorhals er mer moden, og gir lettere etter enn en fast livmorhals.

Samtidig sjekker vi om mormunnen har begynt å åpne seg. Mange lurer nok litt på hvordan vi kan kjenne det med fingrene, men det går fint an å sprike litt med fingrene. Med litt trening er det ikke vanskelig i det hele tatt!

Prøv å slappe av!
Når vi gjør en slik undersøkelse, er det viktig at kvinnen slapper godt av, og er tung i kroppen. Klarer hun det, pleier en slik undersøkelse å gå fort og greit. De fleste vil ikke oppleve at det er så veldig ubehagelig hvis de samarbeider med en jordmor som gjør undersøkelsen forsiktig og rolig.

Viktig under fødselen
Det er den samme undersøkelsen vi gjør når den gravide er i fødsel. Da vil vi undersøke åpningen med noen timers mellomrom, for å forsikre oss om at fødselen går fint framover.

Det kan variere hvor mange ganger vi undersøker – alt etter hvor gode rier kvinnen har, og hvordan vi ellers ser at fødselen går framover.

Mormunnen skal bli totalt ti centimeter påen. Da har den trukket seg opp over hodet på babyen, akkurat som en pologenser, og det er ikke noe mer vev som hindrer babyen i å komme helt ned i bekkenet.

Kan gå med åpning uten å være i fødsel
En del gravide kan gå med litt åpning på slutten av svangerskapet – uten at de er i fødsel av den grunn. Spesielt ser vi dette hos fleregangsfødende.

Det er ikke mulig å se åpningen utenifra, man må inn med fingrene for å kjenne den. Jeg vil heller ikke anbefale en å gjøre det selv.

Mange kvinner gruer seg til å bli undersøkt, men gjøres dette forsikrig og rolig, er det absolutt ikke noe å være redd for!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: