BloggJordmorhjertet banker litt ekstra for førstegangsfødende

Jordmorhjertet banker litt ekstra for førstegangsfødende

Jordmor Grethe på jobb med en ny liten verdensborger. Foto: privat
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 4065 Sist oppdatert 23.06.15

Noen ganger blir jeg veldig ydmyk og imponert over de førstegangsfødende som bare bretter opp ermene og hopper i det. De vet ingenting om hva som venter dem, selv om de er godt informert. Men de tør å stole på at kroppen gjør jobben, og at vi passer godt på dem og babyen.

For noen uker siden var jeg på jobb på Fødeloftet. Flere vakter på rad var jeg heldig og fikk følge førstegangsfødende på deres reise mot å bli foreldre. Det er alltid fantastisk når kvinner føder ukomplisert, men det er spesielt kjekt når vi får førstegangsfødende i mål uten for mye inngripen.

Les også: Nødvendig med svangerskapskurs?

Ikke hør på alle andres erfaringer
Som førstegangsfødende er det så lett å bli preget av hva andre forteller og hva andre synes du skal gjøre – fordi de tror de vet bedre enn deg. Våg å stole på at din kropp hjelper deg til å føde ditt barn lettest mulig!

Ikke les uhemmet fødselshistorier på ulike blogger, ikke se alle tv-programmene om fødsel, og ikke spør alle venninnene dine hvordan deres fødsler var – det er ikke sikkert du egentlig vil vite det!

Les også: Gravide skremmes til fødselsangst!

Våg å være naiv
Dette er den eneste gangen du kan være herlig naiv når du skal føde. Benytt deg av det!

Det er klart du gjør grovjobben den første gangen du føder. Vevet i underlivet har aldri vært tøyd før, og derfor tar det vanligvis lenger tid enn om du har født før. Det er bra. Det er viktig å være tålmodig – og vite at det kan ta en del timer første gang du skal føde.

Det er fryktelig frustrerende når vi opplever at akkurat dette ikke blir forstått. Men vi ser at det er viktig for å få en fin fødselsopplevelse som førstegangsfødende. Da vil du som regel også ha et bedre utgangspunkt neste gang du skal føde, og mestringsfølelsen er stor. Faren er mindre for at du i neste svangerskap ønsker keisersnitt.

Les også: Den perfekte fødselen – finnes den?

Stor variasjon i tid og forløp første gang
Noen ganger undrer jeg meg over at det er så stor forskjell på fødselsforløp i tid og opplevelse første gang. Der kommer nok genetikk inn i bildet noen ganger, men også utgangspunktet ditt, partneren din og din egen motivasjon spiller inn. Har du sovet godt i forkant av fødselen? Har du fått i deg næring? Har du en trygg partner med deg? Er du motivert til jobben?

Det er mange ting som kan påvirke fødselen din. Den mentale biten er veldig viktig. Det er mye psykologi i fødsel!

Til syvende og sist er det ingen som kan gjøre jobben for deg, men du skal være helt sikker på at vi som jordmødre vet at den første fødselsopplevelsen er viktig for fortsettelsen.

Les også: Slik forbereder du deg fysisk og psykisk til fødselen

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: