BloggDette skjer i skjeden under fødselen

Dette skjer i skjeden under fødselen

Jordmor Ragna sammeligner skjeden med et plisséskjørt - den kan folde seg ut og romme mye mer enn man gjerne hadde trodd. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 46501

Det er nok mange gravide som tenker på hvordan det er mulig at en baby på tre-fire kilo kan komme gjennom skjeden og ut av skjedeåpningen. Og det er egentlig helt utrolig at det faktisk går an!

Selv om jeg har vært jordmor i over 20 år, fascineres jeg stadig over fødselsprosessen. Tenk at det kan komme en baby ut av kvinnekroppen – og at det bare skjer. Det er en prosess vi ikke kan styre med hverken vilje eller fornuft. Det er rett og slett kroppen som tar over og hjelper oss å komme i mål.

Skjeden utvides og fylles
Det kan være godt å vite at selve skjeden nesten fungerer som et plisséskjørt. Huden folder seg på en måte sammen, og skjedeveggene ligger helt inntil hverandre når skjeden ikke «er i bruk». Men under fødselen, når babyens hode beveger seg nedover inni skjeden, så foldes huden ut og blir veldig tøyelig og myk. Når hodet til babyen står på bekkenbunnen, er skjeden fullt utvidet, og babyen snart klar til å bli født. Hvis vi da kjenner med en finger inni skjeden din, støter vi på babyens hode like innenfor åpningen. Hvis vi spriker litt, kan vi nesten se babyens hårfarge!

Greit at trykkingen tar litt tid
Under trykkingen kommer babyens hode langsomt fram i selve skjedeåpningen. Hvis du ikke har født før, tar denne prosessen litt tid. Det er faktisk veldig bra. Huden i skjedeåpningen din har jo aldri vært strukket og tøyd så mye før, og trenger tid til å tøyes forsiktig så det er mulig å utnytte den elastisiteten som faktisk finnes der. Har du født før, er vevet en god del mer tøyelig, og det går derfor ofte mye raskere under trykkingen.

Både hos førstegangs- og flergangsfødende er det slik at skjedeåpningen tøyes maksimalt akkurat i det øyeblikket babyens hode blir født. Som jordmødre guider vi dere ganske tydelig da i forhold til når dere skal trykke litt, når dere bare skal puste, og når dere skal holde igjen. Målet er at babyens hode blir født veldig kontrollert og veldig forsiktig. Da ser vi nemlig at det blir færre og mindre rifter som må sys etterpå.

Du kan forebygge rifter
Det kan være bra å vite at du kan forberede huden rundt skjedeåpningen i svangerskapet, slik at den blir mer elastisk. Forskning viser at kvinner som har gjort det får signifikant færre store rifter.

Les mer om det i blogginnlegget: Du kan forebygge rifter

Lytt til podcast om rifter her: Hva er årsakene til rifter, og kan det forebygges?


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: