Tala

Tala

Tala

Tala har mange ulike opphav. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 765 Sist oppdatert 04.06.20
Tala har flere opphav som fornavn. Det er en variant av tyske Tale, retroromansk (i Sveits) kortform av Natalia, og et arabisk navn brukt for begge kjønn. Tale har blitt til på tysk som kortform av det tyske Adelheid med den bestemte artikkelen dat (på engelsk «the» og «den» på norsk) eller ordet Sankt foran. Det vil si «dat Adel» eller «(sank)t adel» til Tale eller Thale. Navnet Adelheid består av to deler som betyr edel/god slekt og skjønnhet. Sankt betyr hellig. Natalia, og varianten Natalie, er latinske navn som betyr fødsel. Navnet ble først brukt for barn født på Jesu fødselsdag, som vil si første juledag. Tala som arabisk navn betyr liten gaselle (lite langbeint og raskt dyr i oksefamilien). Tala fins som etternavn med flere opphav, av det arabiske fornavnet og med norsk opphav.

Så populært er Tala:

114 personer har dette navnet.
I 2023 var Tala på 579. plass i Topp 792 jentenavn 2023.
I 2021 var Tala på 389. plass i Topp 710 jentenavn 2021.
I 2020 var Tala på 821. plass i Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2020.

Bruk av navnet Tala i Norge og andre land:

Navnet Tala var noe brukt i Rogaland på 1700- og 1800-tallet, og Tale kan også ha vært uttale som Tala til daglig flere steder. Tale, med -e, har vært mer brukt. I 1910-folketellingen var det rundt 75 med Tala eller Thala som første eller andre fornavn og rundt 210 Tale og Thale.

Tala har kommet litt i bruk ut over 2000-tallet, med 4 fødte i 2018 og 8 i 2019.

Ved inngangen til 2020 var det 77 jenter/kvinner med Tala som første eller eneste fornavn, 11 Thala, 612 Tale og 949 Thale. Da het også 29 Tale til etternavn, dels med norske og dels med utenlandske fornavn.

Tala og også Tale og varianter med det tyske opphavet er ubetydelig brukt i andre land vi ofte deler navnebruk med. Derimot er Tala litt brukt i områder med arabisk navneskikk.

Derfor fungerer Tala godt nå:

Bruken av Tala i Norge nå kan særlig ha to grunner, norsk og arabisk tradisjon. Blant annet ser Tale ut til å være norsk tradisjon som er hentet fram, dels også fra Tale. Navnet hadde vært lite brukt i mange tiår og var klart for en ny generasjon. Dessuten gir l-en navnet en tydelig stemt klang som foreldre har likt godt siden sent på 1900-tallet. Kanskje lydlikheten med det mer populære Natalie og Natalia, også har trukket navnet Tala fram i lyset. I tillegg kan navnet Tale være noe i brukt i familier med muslimsk bakgrunn.

Varianter av Tala:

Aada, Adelaide, Adele, Adelheid, Adelia, Adelie, Alette, Alice, Alicja, Alida, Alisa, Alise, Alix, Edel, Heidi, Natalia, Natalie, Tale, Taletta, Talette, Talina, Taline, Talke, Thala, Thale, Thalia, Thaline, Ådel

Slik uttales Tala

TAA-la, med trykk på a-en, som har lang uttale

Navn i samme sjanger som Tala

Abed, Abella, Alannah, Alistair, Anabela, Antonella, Aslag, Attila, Bekim, Blair, Blanka, Caleb, Carin, Carmela, Cherry, Clarisse, Danella, Dilan, Douglas, Eili, Ekrem, Erla, Finlay, Flavia, Gudlaug, Gunilla, Hermela, Ilaria, Ingalill, Jalal, Jannat, Jorlaug, June, Kare, Randveig, Vidas

Du kjenner Tala fra:

Skuespillere Tala Ashe og Tala Gouveia

Guttevariant(er) av Tala:

Tala

Relaterte lister:

Arabiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Topp 792 jentenavn 2023
Topp 710 jentenavn 2021
Topp 742 jentenavn 2020
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: