NavnGuttenavnOppkalling av barn

Oppkalling av barn

Av Pernille Filippa Pettersen 12514
Oppkalling av barn er en skikk som forekommer i de fleste land og kulturkretser, og er en fin måte å hedre personer i familien på.

Tradisjonen med å oppkalle barn kan spores langt tilbake. I eldre tider tenkte man at det var en sammenheng mellom barnet og den personen det fikk navnet etter. Det var derfor viktig å velge navn med omhu, opplyser Store Norske Leksikon.

Rundt 1900-tallet gikk de gamle skikkene med oppkalling i oppløsning, og flere gikk over til forbokstavoppkalling. I tillegg flyttet folk til byene hvor de fleste valgte navn etter trender eller hva de syntes var fint – slik det er i dag.

Vil du vite mer om navnetrender? Klikk på linken under:

Ikke alle følger trendene
Mens trender kommer og går, er det også mange som henter frem gamle navn fra familiemedlemmer eller bekjente. For selv om tradisjonen ikke sitter like sterkt i dag, mener navneforsker Ivar Utne at 30 til 40 prosent av nyfødte i Norge blir oppkalt på en eller annen måte.

I noen familier er det en tradisjon og selvfølgelighet at foreldrene skal føre familienavn videre. For Renate Abell var ikke dette tilfellet, likevel hun valgte å gi beste- og oldeforeldres navn nytt liv gjennom sine barn.

– Vi synes det er hyggelig å gå litt ut i slekta, og liker godt de gode gamle navnene, forteller Abell til Babyverden.

Hennes eldste sønn fikk navnet Per Magnus etter morfar, og den yngste sønnen Martin etter hans tippoldefar.

Forskjellige typer oppkalling:

– Lik stamme: Bjarne kaller sin sønn Bjørn, som igjen kaller sin sønn Bjørnar.
– Lik forbokstav: Haakon kaller sin sønn Haavard. Tre søsken kalles Martin, Merete og Monika.
– Navnepar: Tvillinger kalles Henrik og Fredrik. Sabrina kaller sin datter Katarina.

Kilde: Wikipedia

Populære måter å kalle opp på
Det finnes uendelige måter og kombinasjoner å oppkalle barn på. Man kan derfor bruke kreativiteten. Utne forklarer at Elin og Line kan bli til det mer moteriktige Eline, og Andreas og Anders til André.

– Noen synes at forbokstaven er nok som oppkalling. Det kan være Leon etter Leif, Nikolai etter Nils, Tiril fra Tove eller Hanna fra Hege. For mange foreldre er dette en fin måte å gjøre det på, fordi de får oppkalling, men navn de synes passer inn i tiden vi lever i, sier Utne.

Mange velger å endre en eller to bokstaver i navnet. Det kan være Anne til Anna, Alice til Alise, Frederikke til Fredrikke eller Theresa til Terese. Utne forteller også at mange tar i bruk gamle navn i familien som fornavn nummer to.

– Det er en fin utvei for å få med navn videre i familien. Kanskje vil den som får navnet velge å bruke det mye, sier han.

Kjente mennesker som er oppkalt:


Kilde: Wikipedia

Vanligste type oppkalling
Utne forteller at cirka hvert femte barn som blir født arver et navn slik det opprinnelig ble skrevet og uttalt.

– Mange synes det må være fullstendig oppkalling, og da henter de gjerne navn fra barnets olde- eller tippoldeforeldre. Det ser ut til å være den vanligste måten å kalle opp på, sier Utne, som mener det bør kunne telle som oppkalling i hvert fall tilbake til tippoldeforeldrene.

Tradisjonell oppkalling:


  • Den førstefødte sønn oppkalles etter sin farfar.

  • Den annenfødte sønn oppkalles etter sin morfar.

  • Den førstefødte datter oppkalles etter sin mormor.

  • Den annenfødte datter oppkalles etter sin farmor.

  • Deretter benyttes det samme mønster ved oppkalling etter oldeforeldre.

  • Foreldrene kan oppkalle etter seg selv, og før skjedde det vanligvis et stykke ute i søskenflokken.


Kilde: Wikipedia

Gamle navn på vei tilbake
Navn går ofte i sykluser på rundt 100-år eller der omkring, ifølge navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå (SSB). Derfor vil navn som var (mye) i bruk på begynnelsen av 1900-tallet passe godt nå.

Sofie og Jakob er gode eksempler på navn som faller inn under denne kategorien. De har ligget høyt i navnestatistikken de siste årene.

Utne forteller at disse oppfattes som tidsriktige og moderne, selv om de har gammel tradisjon.

– Etter tusenårsskiftet er det mange likheter mellom navn med gammel tradisjon i Norge, og navn som er mye brukt internasjonalt. Dette gjelder særlig navn fra oldeforeldre og tidligere, avslutter han.

Kilder: Navneforsker Ivar Utne, navnestatistiker Jørgen Ouren, Statistisk Sentralbyrå og Wikipedia.  

Podcast: Navneforsker Ivar Utne forklarer:


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: