PrøverProblemer med å bli gravidKan ha funnet en kur for PCOS

Kan ha funnet en kur for PCOS

Av Pernille Filippa Pettersen 11353 Sist oppdatert 16.05.18
Den vanligste grunnen til fertilitetsproblemer hos kvinner, polycystisk ovariesyndrom, kan være forårsaket av en hormonell ubalanse i mors liv. Disse funnene har ledet til en kur for mus med tilstanden, og testing på mennesker vil ifølge forskerne begynne allerede i år.

 

Forskning utført av Paolo Giacobini og hans kolleger ved French National Insitute of Health and Medical Research viser at polycystisk ovariesyndrom (PCOS) mest sannsynlig oppstår i mors liv – mens jentefosteret fortsatt er i mors mage.

Grunnen er overeksponering i livmoren av hormonet anti-Müllerian hormon (AMH). Dette er et hormon som produseres i kvinnens eggstokker, og som kan måles i kvinnens blod. AMH forteller noe om hvor mange egg som er igjen i kvinnens eggstokker. Det er derfor et viktig hormon å måle i forbindelse med utredning av ufrivillig barnløshet. Store mengder AMH synes å utløse tilstanden ved å overstimulere et sett hjerneceller som øker nivået av testosteron.

Hvis du vil vite mer om AMH kan du trykke på linken under: 

Forskerne oppdaget at gravide kvinner med PCOS har 30 prosent høyere nivåer av AMH enn hva som ansees som normalt. I et intervju med Babyverden.no fortalte professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet Eszter Vanky, som leder en forskningsgruppe på PCOS, at tilstanden kan være arvelig. Hun uttalte at hvis du har en søster eller mor som har PCOS, er sannsynligheten for at du har tilstanden cirka 40 prosent.

Fordi tilstanden er kjent for å være nettopp arvelig, undersøkte forskerne om den hormonelle ubalansen i svangerskapet hos mor kunne føre til samme tilstand hos jente-babyer.

Forskerne injiserte AMH i gravide mus, og mange av deres kvinnelige avkom hadde flere kjennetegn på PCOS. Blant annet senere pubertet, sjeldne eggløsninger og vanskeligheter med å bli gravid.

Forskerne behandlet musene med Cetrorelix, et legemiddel som brukes for å kontrollere kvinners hormoner ved IVF (assistert befruktning). Etter at musene med PCOS ble behandlet med legemiddelet forsvant symptomene deres.

Giacobini og hans kolleger planlegger å teste Cetrorelix på kvinner med PCOS, og håper å komme i gang med dette i løpet av 2018.

– Det kan være en attraktiv strategi for å gjenopprette eggløsning og til slutt øke fertiliteten hos kvinner med PCOS, sier Giacobini til Newscientist.com.

Kilder: Newscientist.com, Nature.com

PODCAST: Jordmor Annett Hegen Michelsen snakker om hvorfor det kan være vanskelig å bli gravid.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: