Nordmann

Nordmann

Nordmann

Navnet Nordmann kan jo passe flott til en liten nordmann? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 252 Sist oppdatert 19.11.21
Nordmann er en sjelden skrivemåte av fornavnene Normann og Norman. Normann/Norman ble til som et nordisk guttenavn fra middelalderen. Det betydde da mann fra nord med flere ulike meninger. Det kan være mann fra området som i dag er Norge, eller vestlending (fra Vestlandet i Norge) eller fra Norden. Normann og Norman ble tatt i bruk som etternavn i Danmark på 1500-1600-tallet, om folk fra Norge. Normann og Norman kom på nytt i bruk som fornavn fra 1700-tallet, men da mest trolig hentet fra etternavnet, og da betydningen mann fra Norge.

Så populært er Nordmann:

Bruk av navnet Nordmann i Norge og andre land:

Normann og Norman, begge uten d sist i «nord», var mest brukt i andre halvdelen av 1800-tallet og fram til 1920-årene. D sist i «nord» og sist i «mand» har vært lite brukt. I 1910-folketellingen var det 10 Nordmann, rundt 450 Normann, rundt 950 Norman, rundt 160 Normand, 20 Nordman og 20 Nordmand. Skrivemåter fram til tidlig på 1900-tallet kan ha vekslet for samme personer.

Normann og Norman har vært brukt for noen få barn på 2000-tallet, mest Normann. Nordmann har trolig ikke vært brukt på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 gutter/menn med Nordmann som første eller eneste fornavn, 227 Normann og 165 Norman. I alt 4 hadde Nordmann som etternavn.

Derfor fungerer Nordmann godt nå:

Nordmann kan bli brukt fordi varianter av navnet har tradisjon, og fordi det er klart knyttet til Norge og det norske. Skrivemåten Nordmann kan bli brukt fordi den er lik rettwskrivingsformen for ordet nordmann. Navnet har bare stemte lyder, blant annet de mye brukte konsonantene r og m, og to ganger n.

Varianter av Nordmann:

Nordman, Nordmand, Norman, Normann

Slik uttales Nordmann

NORR-mann

Navn i samme sjanger som Nordmann

Gerdny, Gilmar, Gunvard, Guthorm, Inggerd, Ingnor, Lenhard, Madeleen, Madts, Magreta, Maicken, Mailill, Marcellinus, Marene, Marnar, Mayvor, Mortein, Norfinn, Norgunn, Norild, Norulf, Nottov, Olborg, Rikarda, Solgerd, Tarjerd, Torbein, Torgill, Torjei, Torvill

Du kjenner Nordmann fra:

Musikkgruppen «Nordmann»

Jentevariant(er) av Nordmann:

Normana, Normanda, Normandine, Normanna

Relaterte lister:

Himmelske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldefarsnavn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: