Hilding er et opphavlig nordisk navn. I middelalderen ble det brukt bare om en oppdiktet person. Hilding ble tatt i bruk som navn på virkelige personer 1800-tallet. Navnet betyr hærmann (soldat) og høvding. Det kommer fra det gammelnordiske ordet hildr, som betyr kamp og strid, og er samme ord som fins som hild og hilde i mange jentenavn. Hilding er også i bruk som etternavn, og kan kanskje komme fra gårdsnavnet Hillingan i Hamarøy, der betydningen kan være fjellhylle.

Så populært er Hilding:

24 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Hilding i Norge og andre land:

Hilding kom i bruk som navn i Sverige fra 1842, inspirert fra en oversettelse av den oppdiktede islandske sagaen «Fridtjov den frøkne». I Norge kom navnet i bruk fra 1870-årene.

På Island kom det i bruk som Hildingur i første halvdel av 1900-tallet.

Navnet har vært brukt til barn i Norge på 2000-tallet.

I Norge var det den 01.01.2021 var det 25 gutter/menn med Hilding som første eller eneste fornavn, og 32 med Hilding som etternavn.

Derfor fungerer Hilding godt nå:

Hilding kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og er kjent fra en islandsk saga. Navnet har de godt likte konsonantlydne l og ng.

Varianter av Hilding:

Hildingur

Slik uttales Hilding

HILL-ding, der ng blir uttalt som en ng-lyd

Navn i samme sjanger som Hilding

Adelin, Anngunn, Arslan, Bengta, Erina, Erion, Gurid, Helje, Hervor, Hildrun, Hilja, Hovard, Hyacinth, Hølje, Høye, Iliana, Ilja, Indine, Ingebjør, Ingebjørn, Lenka, Lilleba, Maarten, Marin, Mauritz, Morris, Ofelia, Ravi, Ros, Sole, Synva, Talina, Terkel, Thorgrim, Tommie, Vilija, Viviana

Du kjenner Hilding fra:

Hilding er figur i den oppdiktede islandske sagaen «Fridtjov den frøkne», arkitekt Hilding Ekelund, politiker Hilding Hagberg, maler Hilding Linnqvist, fotograf og forfatter Hilding Mickelsson

Jentevariant(er) av Hilding:

Hild, Hilda, Hilde, Hildur, Hill

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?