Emmi

Emmi

Emmi

Synes du Emma og Emilie er for populære? Emmi er det nesten ingen barn som får for tiden. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1127 Sist oppdatert 11.06.19
Emmi er opphavlig engelsk kjæleform for Emma, Emilie og Emily. Emma kommer fra tysk og er forkortet variant av navn som begynner på Erm- eller Irm- (for eksempel Ermgard eller Emengard). Den første delen av disse navnene er også opphavet til Emma og betyr stor. Emilie og Emily er varianter av samme navn, der Emily er vanlig engelsk form. Emilie er en kvinnelig variant av Emil. Begge navnene har bakgrunn i etternavnet Aemilius fra Romerriket. Emilie og Emil betyr konkurrent eller rival.

Så populært er Emmi:

107 personer har dette navnet.
I 2021 var Emmi på 314. plass i Topp 710 jentenavn 2021.
I 2020 var Emmi på 452. plass i Topp 742 jentenavn 2020.

Bruk av navnet Emmi i Norge og andre land:

Formen Emmy var en god del brukt i Norge et par tiår før og etter år 1900. Omkring 1500 kvinner i Norge hadde navnet i folketellingen i 1910, men noen av dem kan ha bare ha brukt det til daglig som kjælenavn. På den måten har det vært allment kjent, men ikke mye brukt. Omkring 100 var på samme til ført opp med Emmi og omkring med 10 Emmie.

Emmy økte i bruk fra 1990-årene. På 2000-tallet har også variantene Emmie og Emmi økt. Fra 2010 har disse samlet stort sett ligget mellom 20 og 30 fødte i året, men med svak økning.

Emmi er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men både Emmy og Emmie er på lister i England, Wales og USA.

Derfor fungerer Emmi godt nå:

Bruken av Emmy og variantene Emmie og Emmi kan være navn fra tidlig på 1900-tallet som har blitt hentet fram, men også inspirasjon fra andre land gjennom mediene, og klang. Fra utlandet er det kanskje helst bruk av kjæleformer i mediene som har inspirert. Bruken av disse navneformene som offisielle navn er lav både i Sverige og i USA. I USA hadde formene Emmy og Emmie plasser på 600-tallet i 2017, mens Emmi ikke var blant de tusen vanligste. I tillegg har navnene den tydelig stemte konsonanten m som eneste konsonant, en lyd som er godt likt. Et ønske om å bruke noe av velklangen fra de populære Emma og Emilie uten å ha et motenavn kan også ha skapt behov for Emmy og variantene.

Formen Emmy har ligget rundt 15 fødte i året, Emmie mye mellom 5 og 10, og Emmie rundt 4-5, men også lavere. Trolig vil bruken videre til tidlig i 2020-årene øke svakt, slik at det samlet kan bli 30 eller flere fødte i året.

Varianter av Emmi:

Emi, Emmie, Emmy, Emy

Slik uttales Emmi

EMM-i

Navn i samme sjanger som Emmi

Aimo, Alexis, Alyssa, Cherry, Damien, Elene, Elia, Enid, Fia, Hamse, Jakop, Jannik, Jona, Kitt, Kyle, Lauren, Lillie, Mercy, Mildred, Milka, Nelli, Olive, Otelie, Salve, Sari, Sixten, Zakarias

Du kjenner Emmi fra:

Fotballspiller Emmi Alanen, sanger Emmi Christensson

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Topp 710 jentenavn 2021
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: