Jeger

Jeger

Jeger

Jeger er et nordisk navn og kan passe godt å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 293 Sist oppdatert 21.03.22
Jeger har to opphav. Jeger er en variant av det nordiske fornavnet Jogeir som ble til i middelalderen. Jogeir er satt sammen av to deler som betyr hest og spyd. Jeger kan også ha blitt til som en norsk form av det opphavlig danske etternavnet Jæger som har blitt tatt i bruk som fornavn. Etternavnet Jæger betyr jeger.

Så populært er Jeger:

11 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jeger i Norge og andre land:

Navneformen Jeger er kjent i Norge fra 1700-tallet, og kan være brukt før. Denne eldre bruken har opphav fra Jogeir. Bruk med opphav i etternavnet Jæger kan ha kommet fra 1800-tallet. I 1801-folketellingen var det 2 Jeger, 3 i 1865 og 12 i 1910. Det var 1 Jæger i 1801, og mange flere enn Jeger i 1865 og 1910.

Siden Jeger er ganske likt etternavnet Jæger, ble det ikke godtatt som fornavn i Norge fra navneloven i 1923 og fram til 1998. I 1998 ble Jæger, med æ tillatt igjen som fornavn fordi det var en variant av fornavnet Jogeir. Det vil si at også Jeger fra da kan godkjennes.

Skrivemåten Jæger har vært litt brukt som fornavn på 2000-tallet. Jeger blir godtatt som fornavn selv om det er ganske likt etternavnet Jæger.

Den 01.01.2022 var det 11 gutter/menn med Jeger som første eller eneste fornavn, og 10 Jæger.

Derfor fungerer Jeger godt nå:

Jeger, og Jæger, blir brukt fordi det har tradisjon, og fordi det også kan ha gammelt nordisk opphav som fornavn. Siden det også er ganske likt ordet jeger, som også er ett av opphavene til navnet, minner det om natur, eller aktivitet i naturen.

Varianter av Jeger:

Jogeir, Joger, Jyggjer, Jæger, Jøger

Slik uttales Jeger

JEE-ger

Navn i samme sjanger som Jeger

Annelill, Arktander, Arnodd, Audhill, Basse, Bjørnulv, Brynje, Bår, Celius, Edvina, Elvie, Famke, Gar, Gesine, Gjendine, Gladis, Govert, Gylve, Hermina, Ingegerd, Ingvarda, Johar, Karlina, Kjerand, Leann, Livø, Lottelise, Majbritt, Marlina, Merlin, Sigurbjørn, Thorgunn

Du kjenner Jeger fra:

Skuespiller Zsombor Jéger

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: