Gunter

Gunter

Gunter

Navnet Gunter har tysk opphav.
Av Babyverden 429 Sist oppdatert 28.03.23
Gunter er norsk stavemåte for det tyske Günter. Delene har samme opphav som Gunnar og Gunder i nordiske navn. Det vil si at Gunt er kamp, og at -er kommer fra tysk -her, som vil si hær, hærfører og kriger (soldat). Gunter er også etternavn. Det er fordi fornavn uten ending ble noe tatt i bruk som etternavn på tysk for noen hundre år siden. Det tilsvarer sen-navn på norsk, som Gunnarsen og Gundersen.

Så populært er Gunter:

21 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gunter i Norge og andre land:

Gunter og Gunther, uten prikker over u-en, er kjent i Norge siden 1700-tallet, og kanskje også før. I 1801-folketellingen var det 1 Gunther. I 1920 var det 15 til sammen for Gunter og Gunther. Stavemåtene med t og th kan ha blitt brukt for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2023 var det 22 gutter/menn med Gunter som første eller eneste fornavn i Norge, og 21 Gunther. På samme tid hadde 10 Gunter som etternavn.

Derfor fungerer Gunter godt nå:

Gunter kan bli brukt som norsk skrivemåte med bakgrunn i tysk Günter. Navnet slutter på -er, som er mye brukt på blant annet norsk og tysk.

Varianter av Gunter:

Gunder, Gunnar, Gunther, Gynter, Günter, Günther

Slik uttales Gunter

GUNN-ter

GYNN-ter

Navn i samme sjanger som Gunter

Alwin, Annalena, Annelies, Anneliese, Arktander, Bertram, Catrin, Cord, Cordula, Didi, Frauke, Friedemann, Friedrich, Gernot, Gudlov, Gunnleif, Hartwig, Heide, Hertha, Inka, Jochen, Jouni, Kathrin, Konstanze, Lorenz, Ludger, Lutz, Micha, Seraphina, Urban, Åsine

Du kjenner Gunter fra:

Forfattere Günter Grass og Günter Eich, fotograf Gunter Sachs, kunstner Gunter Demnig, skuespiller Gunter Nezhoda, maler Günter Brus, amerikansk fotballspiller Gunter Brewer, filmfotograf Günter Euringer, filosof Günter Figal, fotballspiller Christian Günter

Jentevariant(er) av Gunter:

Guntera, Guntherine, Güntera, Güntherine

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: