Meidel

Meidel

Meidel

Navnet Meidel kan bety ung kvinne, men er et guttenavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 762 Sist oppdatert 28.12.20
Meidel, og Meidell, er et etternavn tatt i bruk som fornavn i Norge. Etternavnet er opphavlig tysk. Etternavnet har uklart opphav, men kan komme fra ordet meidel som betyr ung kvinne, tjenestejente. Det tilsvarer da meid for ung kvinne (som engelsk maid), og -el for liten.

Så populært er Meidel:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Meidel i Norge og andre land:

Meidel og Meidell var noe i bruk som etternavn i Norge sent på 1800- og tidlig på 1900-tallet. Det var en tid da etternavn på kjente personer lokalt, nasjonalt og internasjonalt ble tatt i bruk som fornavn, som for eksempel Meier, Meyer, Jentoft, Sverdrup, Selmer, Luther og Grant (kjent general og president i USA).

Slik bruk av etternavn som fornavn ble forbudt fra 1923, men myket litt opp fra 2003.

I 1910 var det rundt 30 med Meidel og Meidell som første fornavn. Begge skrivemåtene kan ha blitt brukt for samme personer på den tiden. I tillegg var det rundt 70 med disse som andre navn, og de kan ha hatt det som mellomnavn fra etternavn i tidligere slekt.

Den 01.01.2020 var det 4 gutter/menn med Meier som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Meidell. I alt 11 hadde Meidel som etternavn, og 221 Meidell.

Derfor fungerer Meidel godt nå:

Meidel blir brukt fordi det har tradisjon som fornavn. Meidel er blant fornavn som ble brukt rundt år 1900, som også Oskar, Aksel, Alfred, Sigurd, Sverre og Einar. Mange fornavn fra den tiden blir tatt i bruk på nytt nå ut over 2000-tallet. Meidel har de godt likte stemte konsonantene m og l.

Meidel er foreløpig lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Meidel:

Meidell

Slik uttales Meidel

MÆJ-del

MEJ-del

Navn i samme sjanger som Meidel

Adelstein, Alide, Anelise, Bertel, Dagheid, Darcie, Eidar, Eidi, Eidun, Einride, Elfride, Elide, Eloide, Freid, Freidis, Freidun, Fridthjof, Heide, Heider, Heidun, Hildfrid, Hreidar, Ide, Ingeleid, Leidvin, Meier, Meike, Meilin, Meindert, Meinhart, Meis, Ranheid, Reider, Reidi, Reidulf, Tide

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldefarsnavn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: