Fra 22 uker og 0 dager til 22 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 450 g
CRL: 19 cm
Full lengde: 27 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Øyebryn og hår

I begynnelsen av denne uken er fosteret 20 uker gammelt. Øyebryn og hår blir mer synlig, og fosteret beveger øynene oftere. Slike øyebevegelser kan ses ved ultralyd. Nå dekker lanugohårene hele kroppen, men det er mest rundt hodet, halsen og ansiktet.

Beina begynner å nærme seg endelig lengde og riktig proporsjon i forhold til kroppen, og musklene i både armer og bein er sterkere, slik at bevegelsene også blir kraftigere. Samtidig fortsetter skjelettets brusk å omdannes til bein.

Immunsystemet er under utvikling og vil kunne hjelpe til å beskytte den lille kroppen mot infeksjon.

Hos gutter begynner testiklene nå å trekkes ned mot inngangen til pungen.

Til foreldrene: De deilige sparkene!

22 uker gravidNoen har kjent dem lenge, andre har nettopp kjent de første bevegelsene. Men nå er det ikke tvil lenger. Det er babyen som rører på seg, og du kjenner det opptil flere ganger om dagen!

Er det en vilter liten krabat som bor inni deg, eller en mer bedagelig anlagt en? Husk at alle barn er forskjellige – også i mors liv. Derfor kan du ikke sammenligne dette barnet med eventuelle søsken, eller med andre gravides beskrivelser.

Sparkene vil oppta mye av oppmerksomheten din framover – både på godt og vondt. Har du ikke kjent noe, vil du bli engstelig, og sparker det i ett sett, kan det stjele all oppmerksomhet. Det kan være godt å vite at man ikke kjenner alle bevegelsene babyen gjør. Hvor godt man merker dem, avhenger også av hvordan fosteret ligger, hvilken retning det sparker, og ikke minst styrken i sparkene. Det er sparkene mot magen man kjenner best.

Ikke alle gravide klarer å spise så variert som de kanskje burde, av ulike årsaker. Kanskje trengs ekstra tilskudd, for eksempel av jern eller vitaminer. Be om vurdering og råd hos jordmor eller lege når du er på kontroll.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL