Fra 23 uker og 0 dager til 23 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 500 g
CRL: 20 cm
Full lengde: 28 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Lungemodning

I begynnelsen av denne uken er fosteret 21 uker gammelt. Vi vet at fosteret kan høre fordi det rea­gerer ulikt på ulike lyder. Kanskje skvetter det til ved brå og høye lyder!

Fosterets bevegelser blir bedre koordinert ettersom nye nervetråder sammen­bindes i et nettverk.

Det viktige stoffet surfaktant dannes nå i lungene. Det er dette som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puster ut, men sørger for at det alltid blir noe luft igjen. Mangelen på surfaktant er blant de største utfordringene når barn er født for tidlig. Ved for tidlig fødsel settes en sprøyte med steroider for å modne lungene litt raskere.

Til foreldrene: Magestørrelse

23 uker gravidKløe kan forekomme, spesielt på magen der huden strekkes. Massér gjerne en fet krem inn i huden. Det vil stimulere blodtilførselen, og lindre plagene. På apoteket kan du få kjøpt ”hvitvask”, som du kan smøre på huden hvis kløen plager deg. Velg klær som ikke forsterker kløen, og bruk allerginøytralt vaskepulver og skyllemiddel. Sterk kløe, spesielt inni hendene og under føttene kan tyde på at leverfunksjonen ikke er som den skal, og bør sjekkes av lege eller jordmor.

Hvorfor er min mage større/mindre/annerledes enn hennes når vi har samme termin? Det er fort gjort å sammenligne seg med andre, men det bør man ikke gjøre. Alle er ulike, og hver kropp har sin fasong og sin størrelse. Vær stolt av kroppen din, og gled deg over forandringene. Går du for mye eller for fort opp i vekt, synes du? Snakk med jordmor eller lege om det.

Å synge for, spille musikk eller prate til babyen i magen kan være en fin måte å roe ned, samle tankene og virkelig kjenne etter på. Og nå kan jo den lille også høre dere! Din puls og din ro oppfattes av barnet, så nyt avslapningsstunden – den gjør dere begge godt. Den lille kan allerede nå kjenne igjen stemmer og lyder Kanskje kan dere allerede nå skape en tradisjon med å synge samme vuggevise for barnet?

Hva synes du om artikkelen?  
DEL