GravidFølelser i svangerskapet- Jeg var så redd for babyen i magen

– Jeg var så redd for babyen i magen

Før Marita Olsen skulle på ferie, begynte hun å klø. Det viste seg at hun hadde ICP, svangerskapskløe med leverpåvirkning. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 13181 Sist oppdatert 04.07.16

Noen uker før termin fikk Marita Olsen intens kløe i hendene og under føttene. Hun fikk beskjed om at svangerskapskløe som regel var ufarlig, og sjelden alvorlig. Men hun ble bare verre og verre. Det viste seg at hun hadde fått ICP, svangerskapskløe med leverpåvirkning.

Sommeren 2013 skulle Marita Olsen bli mamma for første gang, og terminen var 31. juli. Svangerskapet gikk veldig fint, og Marita så fram til å gå ut i permisjon og slappe av de siste ukene før fødselen. Før permisjonen skulle hun også ha tre uker ferie.

– Men i begynnelsen av juni begynte jeg å klø veldig, forteller Marita.

Marita ble verre og verre. Siden hun skulle reise på ferie til Sverige, fortalte hun om plagene til jordmor. Hun fikk høre at det sikkert gikk fint, men hvis tilstanden ble forverret, skulle hun ta kontakt med lege der hun var.

Les mer: – Jeg unner ingen denne usikkerheten

Ikke bare rosenrødt å være gravid

Intens kløe
– Vi dro ei uke på ferie, og jeg glemte det litt underveis. Men vel hjemme fra ferien, ble det verre igjen. Fredag 21. juni ble kløen intens, og lørdagen ringte vi til sykehuset. Jeg fikk ikke sove, og følte at jeg kjente mindre liv i magen, forteller Marita.

Marita fikk beskjed om å drikke litt saft, og se om ikke babyen ble mer aktiv. 20 minutter senere kjente hun bevegelser igjen. Så lenge hun ikke ble akutt verre, var det greit at hun kontaktet legen over helgen.

– Legen tok blodprøver, og det viste seg at jeg hadde svangerskapskløe med leverpåvirkning (ICP). Prøvene viste skyhøye verdier, og jeg fikk beskjed om at jeg bare måtte forberede meg på fødsel, forteller Marita.

Genetisk
ICP er genetisk, og henger sammen med verdiene av østrogen. Det er ulik forekomst av ICP i ulike deler av verden. I Skandinavia er forekomsten i vintermånedene høyere enn ellers i året. I Sør-Amerika har en sett grupper av indianere hvor opptil 15 prosent rammes av dette.

Kilde: Overlege Philip von Brandis, Stavanger Universitetssjukehus

Gikk rundt som en zombie
Etter å ha fått påvist ICP, måtte Marita til sykehuset hver tredje dag for å ta prøver. Legene ville gjerne legge henne inn, men Marita har sykehusskrekk, og mente selv at hun ville sove bedre hjemme. Hun bor bare 15 minutter fra sykehuset, og fikk beskjed om å ringe dersom hun fikk vondt i hodet eller magen, eller hvis hun kjente mindre liv.

– Jeg var så redd for den lille jenta i magen. De siste ukene gikk jeg nesten rundt som en zombie, forteller Marita.

Henne selv var det ikke så farlig med. Hun kunne gjerne klø, bare babyen hadde det bra.
– Jeg var jo så utrolig glad for å være gravid. Det måtte jo bare gå bra, sier hun.

Marita ble satt på medisiner for å få bukt med kløen, og heldigvis virket de. Etter en uke var leverprøven nesten på normalnivå.

Les mer:  
– Fødsel beste behandling mot fødselsangst

Svangerskapsplager

Ulike typer kløe
Overlege Philip von Brandis ved Stavanger Universitetssjukehus sier at svangerskapskløe er normalt, og forekommer hos mellom 20 og 30 prosent av alle gravide. Kløen kan blant annet skyldes væske i huden og svangerskapshormoner. Noen hudtilstander må ifølge von Brandis også behandles av hudlege.

– Svangerskapskløe med leverpåvirkning (ICP) er en helt annen ting enn vanlig svangerskapskløe. Gallesyrer hoper seg opp i blodet, og gir kløe. Typiske tegn er kløe inne i håndflater og under beina. Noen klør veldig mye, andre er mer grensetilfeller, sier von Brandis.

Gallesyrene kan passere morkakebarrieren, og gå over til babyen.
– Dette er forbundet med komplikasjoner, og i verste fall fosterdød. Det skjer heldigvis veldig sjelden, men siden risikoen er der, er det viktig med god oppfølging, sier von Brandis.

Etter uke 28
I Norge får rundt én prosent av de gravide ICP. Det er vanligst at den gravide får denne typen kløe etter uke 28, og hyppigst forekommer det de siste ukene før termin. Du kan sjekke nivået av gallesyrer hos fastlegen gjennom en blodprøve. Normalverdiene på gallesyre ligger mellom 7 og 10.

Så mange er det alvorlig for
Av de som får IPC, rammer fosterdød 5,7-11 av 1000 personer. Det betyr at på 100-200 slike alvorlige svangerskap, kan én av dem miste barnet.

Av alle gravide, kan IPC bli alvorlig for 0,5-1 prosent.

Kilde: Overlege Philip von Brandis, Stavanger Universitetssjukehus

– Vi stiller diagnose dersom verdiene overstiger 20. Ved verdier på over 40, er det økt forekomst av negative utfall, sier von Brandis.

Dersom verdiene ikke stiger, kreves ikke behandling. Men jo høyere verdiene er, jo større er forekomsten av komplikasjoner. ICP kan behandles med medisiner. Philip von Brandis forklarer at medisinene binder gallesyrene, og påvirker utskillelsen av gallesyrer. Kløen kan avta, men mindre kløe betyr likevel ikke at faren for at noe kan gå galt reduseres. Det er derfor viktig med god oppfølging.

Satt i gang før termin
– Jeg følte meg veldig trygg og ivaretatt på sykehuset. De hjalp meg å holde motivasjonen oppe, ved å tenke på babyen jeg snart hadde i armene. Jeg fikk nemlig uansett ikke lov til å gå lenger enn til uke 38, sier Marita.

– Det er rutine å ikke la gravide med ICP gå helt til termin. Fødselen settes i gang to-tre uker før, for å unngå fosterdød. Dette er i henhold til internasjonale retningslinjer, sier Philip von Brandis.

Les mer: Slik er den igangsatte fødselen

P-piller med østrogen
Kvinner som har hatt ICP, kan få den samme ubehagelige kløen ved bruk av østrogenholdige p-piller. Man har tidligere frarådet bruk av østrogenholdige p-piller til disse kvinnene. Man mener nå at risikoen for lever-reaksjon er liten, og at nytte oppveier risiko ved bruk av p-piller med lavdose østrogen.

Kilde: Overlege Philip von Brandis, Stavanger Universitetssjukehus

Rutine for sykehusene
Selv om det kan høres skummelt og dramatisk ut, sier Philip von Brandis at ICP er en rutineting for sykehuset.
– Vi beroliger kvinnene, og sier at risikoen for at noe skal gå galt er lav. Selv har jeg aldri sett det gå galt hos kvinner vi har fulgt opp for tilstanden. Så det er fryktet, men veldig sjelden, sier han.

Fikk ei flott jente
Marita kom i mål til slutt. 15. juli 2013, da hun var nøyaktig 38 uker på vei, ble Marita satt i gang. Hun ble lykkelig mamma til Maria på 2695 gram og 48 centimeter.
– Hun var litt liten, men likevel 95 gram over prematurgrensen, sier Marita.

Nyfødte Maria.

Maria er i dag ei flott og sprudlende jente på snart tre år. Først da Maria bikket seks måneder, slo Marita seg til ro med at alt var i orden.
– Jeg så at hun var et selvstendig og sterkt individ, sier hun.

Marita føler seg ikke trygg på at hun ikke vil få ICP i et eventuelt nytt svangerskap.
– Jeg er lovet ekstra god oppfølging hvis jeg skulle bli gravid igjen, sier hun.

Philip von Brandis sier det er relativt høy gjentagelsesrisiko.
– Jeg har operert med rundt 50 prosent. Vår nye nasjonale veileder angir 90 prosent gjentagelsesrisiko, sier han.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: