Fra 21 uker og 0 dager til 21 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 400 g
CRL: 17,5 cm
Full lengde: 26 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 31. mars 2009

Om barnet: Døgnrytme på tvers av din?

I begynnelsen av denne uken er fosteret 19 uker gammelt. Det er svært aktivt og har fremdeles god plass i livmoren. Du kjenner sannsynligvis mange av bevegelsene, men ikke alle.

Nå som fosteret kan sove, vil det sakte få rutiner rundt dette. Både fostre og små barn har en tendens til å ville bestemme døgnrytmen selv. Du oppdager gjerne at fosteret er aktivt når du legger deg. Selv om fosteret har vokst mye, er det tynt og spinkelt ettersom fettlaget ikke er særlig tykt ennå.

Fosteret fortsetter å gjøre pusteøvelser; det trekker fostervann inn i lungene og puster det ut igjen. Fordi det er omsluttet av fostervann, er barnets bevegelser mye mer elegante og flytende nå enn etter fødselen. Da gjør tyngdekraften enkelte bevegelser umulige fordi musklene ikke er strerke nok. I livmoren kan barnet derimot boltre seg fritt med både kollbøtter, boksing og harde spark!

Til foreldrene: Hevelser i hender og føtter?

21 uker gravidFor noen kan det kjennes som tiden går langsomt, mens andre nesten ikke kan tro at halve svangerskapet er tilbakelagt. Bruk dagene lurt, og vit at barnets trivsel er avhengig av hvordan du har det. Som partner skal du vite at din omsorg og kjærlighet er viktig for både henne og babyen i magen.

Er hendene og/eller føttene dine hovne? Slike hevelser kalles ødemer, og er ikke uvanlige. Gjør sirkelbevegelser med hendene/føttene – først den ene veien, så motsatt vei. Knyt sammen, og åpne hendene noen ganger – og du vil merke bedring. Benytt enhver anledning til å sitte eller ligge med beina høyt, og unngå å bruke klær som strammer.

Følg med på vektøkningen. Plutselig rask vektoppgang, særlig i kombinasjon med høyt blodtrykk og/eller protein i urinen kan være tegn på svangerskapsforgiftning, og skal alltid tas på alvor.

For mange når livmoren nå omtrent 2 cm over navlen.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL