GravidHevelser og vann i kroppen

Hevelser og vann i kroppen

Blant annet føttene har hovne opp på grunn av væskeopphopning i graviditeten. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 76845

Væskeopphopning i kroppen kan føre til hevelser (ødemer). Hevelser er vanligst i tredje trimester, og forsvinner et par uker etter fødselen. 

Når du er gravid, øker væskemengden i kroppen din. Blant annet blir blodmengden større. Økt trykk i blodårene, og trykk fra den voksende livmoren, presser væske fra blodårene ut i vevet. 

Noen kvinner merker ikke den økte væskemengden, de får kanskje ikke hevelser engang. Andre kan være plaget med hevelser i hendene, føttene og ansiktet. De som står hele dagen, særlig i varmt vær, kan oppleve hevelser rundt anklene utover etter­middagen. Årstiden du er gravid på, hvilken type arbeid du har, og hva du gjør for å ta vare på deg selv, kan påvirke graden av eventuell hevelse.

Ofte forsvinner hevelsene i løpet av natten eller når du hviler deg. Bruk derfor alle anledninger til å sitte med beina høyt, eller legg inn pauser i løpet av dagen hvor du rett og slett legger deg nedpå og hviler deg. 

Råd mot hevelser:


  • Det høres gjerne rart ut å be deg drikke mye når kroppen er full av væske, men det hjelper faktisk! Drikk rikelig med vann hver dag.

  • Unngå for mye fett- og saltholdig mat – det binder væske i kroppen.

  • Når du sitter og/eller hviler bør du legge beina høyt når du kan. Unngå å krysse dem.

  • Unngå klær og undertøy som strammer.

  • Ikke sitt stille lenge. Strekk på beina, så får du blodsirkulasjonen i gang. 

  • Bruk behagelige sko. Husk at de fort kan bli trange ved hevelser.

  • Noen kvinner har glede av støttestrømper (for gravide). De tas på om morgenen når hevelsen er minst, og tas av før du legger deg.

  • Vær i fysisk aktivitet – en spasertur, sykkeltur eller svømming kan være godt.


Får du en plutselig økning av hevelser, hvor ansikt og hender hovner opp og vekten øker, bør du ta kontakt med jordmor eller lege. Les om svangerskapsforgiftning


Hevelser bare i det ene beinet, kombinert med smerter, varme og rødhet, kan være et symptom på blodpropp i leggen (dyp venetrombose). Ta kontakt med lege så fort som mulig.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: