GravidFosterbevegelsene skal ikke avta!

Fosterbevegelsene skal ikke avta!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 53611

Selv om det blir trangere plass i livmoren mot slutten av svangerskapet, skal du kjenne like mye liv fra babyen. Synes du aktiviteten avtar, skal du ikke vente til neste dag, men ta kontakt med helsepersonell.

Å tro at mindre liv på slutten av svangerskapet er normalt, kan bli fatalt. Fosteret skal faktisk bevege seg gjennom hele svangerskapet og fødselen. Men husk: selv om en skal kjenne liv hver dag, kan aktiviteten variere svært mye fra foster til foster.

– Før trodde man at fosteret beveget seg mindre i slutten av svangerskapet og fenomenet ble forklart med mindre plass å boltre seg på. Denne teorien stemmer altså ikke. Et friskt foster beveger seg omtrent like mye hver dag gjennom hele svangerskapet og alle gravide bør ta seg tid til å kjenne etter at aktiviteten er som den pleier, sier jordmor Anne Ueland Torp.

Hun er jordmor på fødeavdelingen ved kvinneklinikken på Stavanger Universitetssjukehus (SUS) og har møtt flere som er av den oppfatning at aktiviteten i magen skal avta i slutten av svangerskapet.

Les mer:

Gravid uke for uke

Slik begynner fødselen

Huskeliste for tredje trimester

Bevegelsene varierer gjerne fra dag til dag
– Fosterets bevegelsesmønster er et pålitelig tegn på at fosteret har det bra. Sparkingen – og med sparking menes de fleste typer bevegelser – varierer noe fra dag til dag, men dagene ligner stort sett på hverandre. Slik fortsetter fostre som trives, sier Ueland Torp.

Hun sier at det viktigste er at kvinnen ikke opplever stor og vedvarende nedgang i bevegelsene i forhold til det som er normal aktivitet for hennes barn.

– Av og til er fosteret stillere enn vanlig. Det som betyr noe er dersom de vanlige bevegelsene avtar mye. Mindre liv kan være det første tegnet på at barnet ikke har det bra.

Jordmoren råder derfor den gravide til å ta kontakt med helsepersonell dersom:
- Barnet ikke beveger seg en dag
- Barnet beveger seg stadig mindre
- En kjenner ”lite liv”

Se utrolige bilder: Født med fostersekken på!

 – Kjenn etter hver dag
 – For de aller fleste som tar kontakt for ovenstående årsaker, er alt i orden. Men dersom en ser at barnet ikke har det bra, og en ikke kan vente til fødselen kommer i gang selv, forløses barnet. Det er viktig å huske at selv om en skal kjenne liv hver dag, kan aktiviteten variere svært mye fra foster til foster.

En morkake liggende på forsiden av livmoren, eller overvekt hos den gravide, kan også gjøre at en kjenner mindre bevegelser.

– Det er viktig å kjenne etter hver dag. En skal kjenne liv hver dag og omtrent til de samme tidene i døgnet – da har barnet det bra. Mot slutten av svangerskapet endres bevegelsene, men de skal forekomme like ofte. Om fosterbegevelsene skulla avta mye, rår jeg den gravide til å kontakte helsepersonell. Ikke vent til neste dag, sier Ueland Torp.

Les denne! Fra babyen i magen til mamma: Mine milepæler

Telle bevegelsene?
Å telle fosterets bevegelser rutinemessig er per i dag ikke innlemmet i retningslinjene for norsk standard svangerskapsomsorg. Men det er gjort flere sparketellingsprosjekter, for eksempel ”Tell trivselen” og ”Tell med meg” i regi av norske helsemyndigheter. Det finnes også en rekke apper for å lettere holde oversikten over sparkene som Baby Kicks Monitor, Baby Kick Counter og Kicks Count.

Dette bør du være oppmerksom på:

Dersom du kjenner lite/ingen bevegelser:
– Dette kan være fordi morkaken ligger foran og tar av for støtene. Du får vite morkakens plassering på kontroll hos lege og jordmor.

– Dersom mor er overvektig, kan det også noen ganger være vanskelig å kjenne bevegelsene.

Snakk med lege/jordmor dersom du kjenner lite fosterbevegelser eller ikke kjenner fosterbevegelser i det hele tatt. I noen tilfeller er dette helt normalt.

Babyer er ulike!
Flergangsfødende kan skrive under på at alle svangerskap er unike. Hadde du en "sirkusakrobat" i første svangerskap, er det helt forståelig at du bekymrer deg om baby nummer to er av det rolige slaget. Det viktigste er at du kjenner fosterbevegelser regelmessig!

Babyen endrer søvnmønster
Babyen i magen endrer søvnmønster i løpet av tiden inne i magen. Når babyen plutselig er lenger i ro, kan en fort bli bekymret. Prøv da først å legge deg ned og påkalle babyens oppmerksomhet. Gjerne etter at du har drukket noe søtt, noe iskaldt eller spist en bit sjokolade eller lignende.

Men synes du det går for lang tid, og du blir bekymret, ikke nøl med å kontakte helsepersonell! Heller en gang for mye enn for lite!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: