En hel dag uten planer er ikke å forakte. Men det kan jo være fint å få noe ut av dagen likevel! Vi har noen tips om hva familien kan bruke en høstsøndag til.

Sist oppdatert: 5. oktober 2007

Det kan kanskje være innbydende å tilbringe dagen inne nå som høsten er kommet, men hvilken tid på året finner du flottere farger utendørs? Før vi aner det er de fantastiske fargene borte og vinteren står for dør.

Morgenfugler
For de som er oppe veldig tidlig, mer eller mindre frivillig, kan det være flott å ta seg en morgentur. På klare høstdager er det ofte en fantastisk, spennende og kanskje litt skummel tåke ute. Kle godt på dere og ta turen ut allerede før dagslyset har brutt igjennom.

På åpne sletter eller ved vannet er det lettest å se morgentåka. Ta gjerne med noe varmt å drikke – eller kanskje hele frokosten kan medbringes og spises utendørs?

Kreativ høstdag
Selv om det kanskje er litt dårlig vær er det gøy å gå på tur! Det å gå en lang tur i dårlig vær kan være slitsomt både for små å store, men en kortere tur kan være spennende.

Stranden frister nok mest om sommeren, men den har også ting å by på om høsten. Hvis det har vært dårlig vær med mye vind i det siste kan det være veldig spennende å se hva som har drevet i land. Gå en tur langs stranden og se hva som ligger der. Spør barna om de kan se hva som hører til i naturen og ikke. Det er både morsomt og lærerikt!

Både på stranden og andre steder i naturen er det fint å plukke steiner. Hvem kan finne den flateste steinen? Og den rundeste? Når dere har funnet mange steiner kan dere ta de med hjem, for så å male de. Lag gjerne små troll ved å lime steinene sammen. De kan også pyntes med hår og øyne, som kan kjøpes i en hobbybutikk.

Når dere er ute på tur kan dere også se etter fine høstblader som har falt av trærne. Se om barna klarer finne blader som er røde, gule eller oransje. Det er gøy for barna å vise at de klarer å skille mellom de ulike fargene.

Ta med bladene hjem og legg de til tørk. Når de er tørre kan dere lime de på papir eller papp. Hvis dere bruker kontaktpapir over bladene kan dere lage flotte kort! Det er en koselig familieaktivitet alle kan være med på, samtidig kan dere glede venner og familie ved å sende de et hjemmelaget kort.

Skogstur
Høysesong for grilling er definitivt over. Men nå er det lov å tenne bål i skog og mark igjen, og hva smaker vel bedre enn en pølse grillet over et bål? Dere trenger ikke gå i timevis selv om dere skal på tur. Kanskje holder det å tusle noen hundre meter inn i skogen før dere finner et passende sted. Barna kan være med å finne tørre kvister som ligger på bakken til bålet.

Blåbær er det dårlig med i oktober. Men blåbærlyngen er der fremdeles. Hvis dere har lyst på et litt større prosjekt kan dere sanke blåbærlyng og ta det med hjem. Den kan nemlig brukes til å farge garn. Hvis dere ikke finner blåbærlyng kan mose være et godt alternativ.

Dere bør bruke ubleika ullgarn for best resultat. Del lyngen eller mosen i små biter, og del opp garnet i mindre bunter. Finn frem en stor kjele, og fordel garnet og lyng/mose lagvis. Start med lyng/mose, så garn, lyng/mose, garn, osv. Fyll kjelen med vann, varm det opp til 90 grader og hold den temperaturen i ca en time. Skyll garnet til det ikke lenger er farge i vannet.

Tenk så gøy det er å bruke ullsokker som en har farget garnet til selv!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSvigerforeldre som blander seg inn i oppdragelsen!
Neste artikkelSilje fra Jordmødrene: – Det er du som bestemmer
DEL