BabyLek med det nyfødte barnet ditt!

Lek med det nyfødte barnet ditt!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 29022
Det går fint an å leke med babyer under tre måneder. Og selv om du kanskje ikke tenker over det, leker du nok med babyen allerede. Her finner du flere tips som du kan bruke når du skal kose med babyen din. Bonusen er at babyen lærer når den leker!

For et nyfødt barn kan lek bety å bli vugget i armene dine, å ligge på fanget eller å lytte til stemmen din. Selv om lek ofte defineres som noe man gjør bare for moros skyld, er det egentlig mye mer enn det. Det å leke hjelper barnet å utvikle en forståelse av seg selv og verden rundt seg. Lek og samspill hjelper babyer å knytte seg til foreldrene sine, og gjennom leken utvikler barnet en rekke mentale, sosiale og fysiske ferdigheter.

Lek bidrar også til å styrke barnets evne til problemløsing, fysisk koordinering, kroppsbevissthet, følelsesmessig trygghet og selvfølelse. Alt dette er ferdigheter som er viktige både i barndommen og senere i livet.

Et spedbarn er fullstendig avhengig av samspill med omsorgspersonene sine. Faktisk virker samspill direkte inn på hjernens utvikling de to første leveårene. Det er i denne tidsperioden sentralnervesystemet utvikles for fullt. Hjernestruktur påvirkes, og det legges et grunnlag for hvordan barnet skal utvikle seg og fungere senere i livet, skriver spesialpsykolog Vibeke Moe i artikkelen sin ”Tidlig hjelp er god hjelp”.

Samspill handler om mye, også lek. Men hvordan leker man så med et nyfødt barn?

Følg lyden

Oppmuntre babyen til å følge en leke med øynene mens du klemmer på den.

Kyss over alt

Kyss barnets kroppsdeler mens du sier kroppsdelens navn: Jeg er så glad i den lille magen! Jeg er så glad i den lille foten! Gi ”nesekyss” ved å gni nesen din mot barnets.

Opp med hodet

Ligg på ryggen med babyen på magen din. Si babyens navn og løft den litt for å oppmuntre den til å løfte hodet. Det er bra for barnet å ligge litt på magen i våken tilstand, det strekker rygg- og nakkemuskler.


Hermegåsa

Rekk langsomt tungen ut mens babyen ser på deg. Gjør det gjentatte ganger for å se om babyen hermer etter deg. Dette kan du også gjøre mens du holder barnet opp foran et speil.

Sangleker

Lyden av stemmen din er noe av det beste barnet vet. Rim, regler og sangleker stimulerer den følelsesmessige tilknytningen mellom barnet ditt og deg.

Alt er nytt!

Husk at alt er nytt for babyen, og mens babyen er liten, kan alt fra en lampe, til mønsteret i gardinene eller fyr på peisen være fascinerende nok til at babyen kan stirre på det i lange tider. Alt som gir kontraster er spennende. Synet er ikke fullt utviklet, men tydelige mønstre og klare kontraster vil trekke oppmerksomheten. Store bilder av ansikter og silhuetter i svart, hvitt og rødt er ofte populære.

I løpet av den andre måneden vil babyen kunne gripe om en rangle. Den klarer ikke å styre hvor den går, så pass på at den ikke har kanter eller er tung slik at barnet kan slå seg. Lette rangler, for eksempel sokke- og håndleddsrangler kan være morsomme. Speil er også fine – både der du og babyen kan se på hverandre sammen, og små speil på gulvet som kan oppfordre til å løfte hodet.

Er barnet klart til lek?

Babyen vil selv ta initiativ til lek. Det søker blikket ditt når det er våkent, og fra 1 ½ måneds alder er blikkontakten mer og mer barnets utgangspunkt for å begynne og avslutte leken. Søker babyen blikket ditt, er den klar til lek. Snur den seg bort, er det nok for denne gang.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: