BabyLek med det 0–2 måneder gamle barnet ditt!

Lek med det 0–2 måneder gamle barnet ditt!

Det går an å leke med det nyfødte barnet også. Her får du gode tips. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Anne Carling, hentet fra Spedbarnsboken 2024-2025 15017
I de første månedene tar barnet verden inn gjennom sansene. Ved å se, høre, berøre, lukte, smake og bevege seg blir barnet kjent med seg selv, omverdenen og deg som mor og far. Dere lærer hverandre å kjenne ved å bruke sansene.

Det nyfødte barnet sover mye. Det er først og fremst når du steller barnet ditt at dere har anledning til å bli kjent og begynne å leke. Legg barnet slik at dere lett får ansikt-til-ansikt-kontakt. Bruk tid til å gi god berøring av hele kroppen. Barnet ønsker også å lukte, smake og berøre deg. Stemmen din, sammen med bevegelsene i ansiktet ditt, er det morsomste leketøyet for barnet denne første tiden. Prøv deg frem og se hvordan barnet følger med, og kanskje også prøver å imitere dine bevegelser. Hvis du snakker med barnet fra forskjellige kanter uten at barnet ser deg, vil du se hvordan det prøver å finne ut hvor du er.

Du kan også lytte til artikkelen og få tips lenger opp i alder her:

Det nyfødte barnet liker å ha noe å se på, og det foretrekker leker med gode kontraster – særlig ting i bevegelse. Heng opp noe over eller på siden av barnets seng eller vogn som det kan ligge og se på og gripe etter. Etter en stund mister det nyhetens interesse, og barnet ønsker noe nytt å se på. Skift det ut! La barnet få mulighet til å bli liggende litt etter å ha våknet og se på, eller leke med, det som henger der. Det er så lett å ta barnet opp med én gang vi hører at det knyr, men la det få en sjanse til å underholde seg selv.

Begynn å synge for barnet ditt allerede nå, og si små rim og regler. Husk at for barnet er din stemme den beste i verden. Rytmen i ordene virker både beroligende og fascinerende på barnet.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: