FamilieFritid og reise20 ferieaktiviteter – helt gratis

20 ferieaktiviteter – helt gratis

Mange av forslagene kan også gjøres i andre ferier enn sommerferien også, og helger eller hverdager. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 38591
Morsomme aktiviteter trenger slettes ikke å koste noe særlig penger. Her er 20 ting du kan gjøre sammen med barnet ditt i sommer – de fleste helt gratis.

Finn og tørk blomster
Ta en tur ut i skog eller mark og se på alle de vakre sommerblomstene. Ta noen av dem med dere hjem og tørk dem – enten ved å henge dem opp-ned eller å presse dem i en bok.

Besøk alle lekeplassene i området
Barna liker godt lekeplasser, men blir kanskje litt lei av den de bruker hver dag. Hva med å ta dere god tid, og gå på oppdagelsesferd for å finne nye lekeplasser i området der dere bor?  Legg inn god tid til å leke og forflytte dere fra plass til plass, og tenk hva nytt dere kan finne rundt neste sving. Ta gjerne med en god matpakke, for dette kan fort bli et prosjekt som tar hele dagen. Bor du i byområder er dette kanskje noe dere kan gjenta flere ganger i løpet av sommeren.

Samle og undersøk krypdyr og insekter
Du finner de under steiner, i jorda og i trærne. Et lite univers av krypdyr og insekter som dere kan se nærmere på. Kanskje liker du ikke så godt å ta i dem, men da kan det hjelpe å bruke for eksempel hagehansker slik at du ikke kjenner at de kryper på deg. Ta gjerne med et gammelt syltetøyglass eller en boks til å ha dem i, og husk å lage hull i lokket slik at de får luft. Barna elsker det!

La barna lage en salgsbod
Vi hører stadig vekk om barn som lager en liten salgsbod til inntekt for et godt formål. Hvorfor ikke la dette bli en liten sommeraktivitet? Ungene elsker å ordne til, og kan være med og lage plakaten med pris på saft, kaffe, te, vafler, frukt – eller hva dere ønsker å selge. Sett det gjerne opp i nærheten av et turområde, så vet dere at noen trolig vil kjøpe. En kjekk dag for barna, hvor de kanskje til og med lærer litt om penger og veksling. Og så blir det forhåpentligvis noen kroner på konto til for eksempel Redd Barna etterpå.

Piknik
Barna elsker å gå på piknik. Er det ikke utrolig hvor mye bedre formiddagsmaten smaker når de er i godt selskap, og i tillegg får gå ut til et nytt sted? Barna kan ha piknik alene i nærmiljøet, eller hele familien kan gå ut sammen. La barna være med og lage til maten dere skal ha med. Kanskje velger dere ett tema for hver piknik?

Skattejakt
La barna lete etter noe du vet er i hagen, eller lag gåter som de skal finne ut av. Du kan også lage et skattekart til barna, eller la barna være med og lage kart til hverandre. Tenk hvor mye gøy dette kan bli!

Papirfly-race
Lag ulike typer papirfly, og ha en konkurranse om hvilke fly som klarer å fly lengst. Ulike typer fly har forskjellige egenskaper. Utforsk! La også barna tegne og dekorere flyene.

Besøk biblioteket
Biblioteket kan være en liten oppdagelsesferd i seg selv. Barna kan lete etter bøker som dere kan lese på biblioteket eller låne med hjem. Barna kan også tegne, pusle eller prøve seg på datamaskiner. I tillegg til å låne bøker, går det også an å låne lydbøker, filmer og dataspill. Da har dere litt tidsfordriv også når dere kommer hjem.

Lær nye vitser
Det er artig når barna begynner å lære seg vitser. Kanskje er det ikke alltid et like stort poeng i vitsene de små forteller i starten, men de vil gjerne at vi skal le med dem. Hva med å utvide vitserepertoaret til å inneholde litt mer enn «de to tomatene som gikk over en vei»? Kanskje kan dere låne en vitsebok på biblioteket? Etter at barna har lært seg noen vitser hver, kan de ha en liten framføring for hverandre. Her kan det bli mye latter!

Lag playdo
Barna elsker å lage ting med deig, og mange liker godt playdo. Men du trenger ikke kjøpe dette i lekebutikken. Søker du på nett kan du finne mange oppskrifter, her er en av dem:

INGREDIENSER

5 dl hvetemel
1 dl salt
1 ss sitronsyre
5 dl kokende vann
1 ½ ss matolje
Konditorfarge

FREMGANGSMÅTE
Bland de tørre ingrediensene. Kok opp vann, bland oljen og konditorfargen i vannet.

Hell den kokende vannblandingen over de tørre ingrediensene og rør. Rør og kna deigen til den er kald og myk. Du kan lage deigen i alle slags farger (de du måtte få tak i). Det er bare en ting å passe på, har du for mye farge i deigen, kan den farge av på hender og klær. Så er den klar til å brukes. Pakkes inn i plast, slik at den ikke blir for tørr.

Varer lenge og oppbevares i kjøleskapet.

Lag din egen vulkan og rakett
Mange spennende eksperimenter er veldig enkle å gjennomføre, og krever få ingredienser. Få inspirasjon til å lage vulkan og rakett, men også flere andre spennende eksperimenter hjemme.

Lær et magisk triks
Barn elsker hemmeligheter og å lære nye ting. Hvorfor ikke prøve trylling? Du kommer langt med ei tryllebok som du låner på biblioteket – og kanskje en kortstokk.

Lag og fly en drage
Du kan selvsagt på kjøpt ferdige drager, men det krever heller ikke så mye materialer for å lage en drage. Kanskje kan du bruke noen helt tynne kvister til rammen, eller til og med tykke sugerør. Videre kan du bruke plastposer, stoff eller tynt papir på dragen. La barna dekorere den. Bruk fantasien, men sørg for at det blir en lett ting å sende opp i luften.

Sang og dans
Mange barn elsker å danse. Det er artige danser både i barne-tv og ulike musikkvideoer, og unger er veldig flinke til å ta etter. Lær inn nye steg, og vis for hverandre.
Også i sang kan du finne mange artige aktiviteter. La barna lage sin egen mikrofon, lær nye sanger og la dem synge for hverandre. Det går an å synge til originalmusikk, men det er også mulig å finne flere sanger med «sing-along» på nett. På NRK Super på nett kan du for eksempel finne en del sang og musikk tilknyttet MGP Junior.

Vannballongkrig
Finn fram små ballongerog fyll dem med vann - det er duket for vannballongkrig. Dette er en aktivitet du garantert kan gjenta flere ganger i løpet av sommeren, og det er en deilig måte å kjøle seg ned på i varmen.

For deg som har hageslange, går det også an å finne fram hagesprederen og la barna kose seg. Kaldt vann kan være forfriskende, men har du mulighet, kan du også koble vannslangen på varmtvannet – så blir det mer behagelig for de små.

Lag deres egen vannsklie
Finn en liten nedoverbakke og legg et plastikkunderlag. Bruk vannslange eller vannspreder til å la vannet renne nedover, og vips så har du en egen vannsklie. Går det litt sent, kan du bruke litt såpe også for å få mer fart.

Skyggeteater
Alt du trenger er et mørkt rom og en lyskilde. Lek dere fram og lag figurer på veggen eller bak et laken. Bare fantasien setter grenser for hva som kan dukke opp av figurer.

Tegn ting dere ser i naturen
Gå ut på tur i skog eller mark med tegneark og blyant i ryggsekken. Se om dere ser fine fugler eller andre ting i naturen som kan være kjekke for barnet å tegne.

Krittkunst
Har du lekekritt til ungene, kan de få utfolde seg med tegning på asfalten. Det er masse gøy, og kan lett spyles vekk etterpå. Men det trenger ikke være bare små kunstverk. Klassiske hinkespill som paradis går aldri av moten.

Lek i regnet
Selv om det er sommer, vet vi veldig godt at værgudene ikke alltid er på vår side. Hvorfor ikke gjøre det beste ut av det, og tenke at regnværet kan være en gylden anledning til å leke med vannet. Kle dere i regnklær og hopp i vannpyttene, lag sølekaker og kos dere!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: