Spørsmål om babyer og sitting er gjengangere både hos helsesykepleiere og fysioterapeuter. Når kan de begynne, og hvor lenge kan barnet sitte før ryggen tar skade av det?
– For barnet er det beste at det får ligge mest mulig på gulvet, eller på et annet flatt underlag, helt fra det er liten baby. Når barnet er våkent, bør en veksle mellom å legge babyen på magen, ryggen og både høyre og venstre side slik at babyen får styrket muskulaturen på alle sider mest mulig. Slik legges et godt grunnlag for at babyen får generelt god styrke i kroppen og følger den naturlige motoriske utviklingen, sier spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi Elisabeth Vågen Bø.
– Men de fleste vil før eller siden ha bruk for både vippestol, bilstol og tripp trapp-stol?
– Ja, det stemmer. Men da er det viktig at utgangspunktet vårt er at stolen er et praktisk hjelpemiddel for oss voksne, slik at vi får gjøre våre ting. Ikke at dette er det beste for barnets utvikling, sier fysioterapeut Ingrid Skage.
Det er ikke enkelt å komme med én oversikt som sier at dette kan babyen gjøre når den er så og så gammel.
– Det er en utrolig stor variasjon fra barn til barn. Det viktigste er at du klarer å følge ditt eget barns utvikling, og at du tenker at barnet ditt i løpet av en dag skal ha variasjon, sier Skage.
Vippestol
For mange nybakte foreldre kan selv det å ta en dusj eller å få laget middag være en utfordring. Da kan vippestolen være et greit hjelpemiddel. Babyen blir med deg i det rommet du er, og du kan få dine sårt tiltrengte minutter med hendene fri. La babyen ligge mest mulig flatt.
– Noen foreldre merker også at babyen roer seg best i vippestolen. Og da er det ingen ting i veien for at babyen kan ligge der av og til, men det bør ikke være i vippestolen babyen er store deler av dagen. Enkelte barn er av ulike grunner sterkere i muskulaturen på baksiden av kroppen enn på framsiden. De kan blant annet ha problemer med å samle hendene i midtlinjen foran seg, og de har gjerne en tendens til å presse hodet bakover og ligge med kroppen i bue bakover. I slike tilfeller anbefaler jeg blant annet vippestol. Babyen får da lettere bøyd hodet og armene framover, og får da bedre mulighet til å komme litt lenger opp og fram med hendene, for eksempel for å leke med en babygym. Da styrkes også muskulaturen på framsiden, sier Elisabeth Vågen Bø.
Les også:
Bilstol
– Bilstolen er et praktisk hjelpemiddel som hjelper deg og barnet fra A til B. Men den er ikke egnet til noe annet enn bilkjøring. Et barn som sitter i bilstolen får ikke noe stimuli, og blir begrenset i utfoldelse, sier Ingrid Skage.
– Mange lurer på hvor lenge det er greit at babyen sitter i bilstolen om gangen. De har kanskje hørt at en biltur ikke bør vare i mer enn en halvtime.
– Ingen små babyer bør sitte i bilstolen i lange perioder hver dag. Men skal du på biltur til andre kanten av landet for å vise fram den nye babyen, går det helt fint. Og du trenger ikke stoppe opp hver halvtime for å la babyen få strekke seg ut. Tenk praktisk, og stopp når det er behov for å la babyen få mat eller ny bleie. Det kan være greit å kjøre mens babyen har sovetid, råder Skage.
– Hva hvis babyen sovner når du er ute og kjører, og du føler at babyen trenger å sove der og da?
– Da må du bare tenke praktisk og bruke sunn fornuft. Barnet tåler unntak fra regelen. Du skal ikke gå rundt med dårlig samvittighet for noe som skjer en gang i blant. Bare ikke la det bli en sovepute, slik at det utvikler seg til å bli en vane. Babyen som sover har det best på et flatt underlag, sier Skage.