Aldis

Aldis

Aldis er et unisex-navn.
Array
Av Babyverden 161 Sist oppdatert 07.03.23
Aldis kan være blitt til på flere måter. Det er opphavlig islandsk jentenavn, og norsk jentenavn med ulike opphav, og litauisk guttenavn. Aldis er brukt for jenter siden middelalderen på Island. Der kan delen Al kan ha flere opphav. For dette navnet kan det komme fra det mytiske vesenet alv, eller fra et ord som betyr beskyttelse. Delen dís betyr gudinne og kvinne. I Norge ble rundt 1800 og før Aldis sannsynligvis brukt som variant av jentenavnet Halldis. Halldis er et opphavlig nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av to ord. Hall- betyr flat stein / (stein)helle. Delen -dis er det samme som ovenfor. Sent på 1800-tallet kom navnet igjen i bruk som jentenavn i Norge. Da kan det være nylaget av Al- og dis, som begge fins i flere navn, eller navnet kan da være inspirert fra Island. Det litauiske guttenavnet er blitt til som kortform av det litauiske Aldonas, som betyr ekko og klang.

Så populært er Aldis:

28 gutter og 15 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Aldis i Norge og andre land:

Aldis var litt brukt i Norge fram til rundt 1800, og kom igjen i bruk fra sent på 1800-tallet.

Den 01.01.2023 var det 28 gutter/menn og 15 jenter/kvinner i Norge ved navn Aldis.

På Island er Aldis kjent siden middelalderen. Der var det den 01.01.2023 i alt 495 jenter/kvinner med Aldís som fornavn, av dem 445 første fornavn og 50 andre fornavn. På Island var Aldís i 2021 på delt 19. plass for nyfødte jenter.

Derfor fungerer Aldis godt nå:

For jenter blir Aldis sannsynligvis helst brukt i familier med islandsk bakgrunn, og for gutter i familier med litauisk bakgrunn. Navnet har lyder som passer for navnevalg i Norge, blant annet den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Aldis:

Aldas, Aldonas

Slik uttales Aldis

ALL-dis, på islandsk

Navn i samme sjanger som Aldis

Adria, Ale, Alem, Ales, Arora, Asgerdur, Astros, Bardur, Birnir, Eidur, Finnur, Fredd, Gøsta, Hafdis, Haraldur, Heiddis, Heidis, Hinrik, Hrafntinna, Hrefna, Hreidar, Hreinn, Hroar, Jonina, Laufey, Maron, Mars, Mino, Nordahl, Pavlos, Steinunn, Styrmir, Thorgunn, Unnur

Du kjenner Aldis fra:

Skuespillere Aldís Amah Hamilton og Aldis Hodge, kunstløper Aldís Kara Bergsdóttir

Jentevariant(er) av Aldis:

Aldisa, Aldona, Alfdis, Alvdis, Halldis

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: