Fredag 29. mai bestemte regjeringen seg for å gjøre endringer i regelverket knyttet til omsorgspengekvotene som gjelder når foreldre må være hjemme med sykt barn. Disse ble utvidet på grunn av korona og stengte barnehager. Fra 01.07.20 går man tilbake til normalen, men med full pott som normalt skulle gjelde for et helt år.

Sist oppdatert: 29. mai 2020

For deg som forelder har du gjerne hatt flere dager hjemme med barnet ditt i år både på grunn av sykdom, men også på grunn av stengt barnehage eller skole. Noen har også bekymret seg over at de fleste av dagene allerede er oppbrukt før halve året er gått. Nå som ting går mer tilbake til normalen etter denne bølgen av koronapandemien, velger altså regjeringen å gå tilbake til vanlige regler for omsorgspenger.

Kort oppsummert betyr det at dere som foreldre har 10/15 dager hver fra 1. juli av, slik dere normalt ville hatt for et helt år. Arbeidsgiver skal også finansiere inntil 10 dager i løpet av året, mot tre dager som har gjeldt i koronatiden.

– Nå som barnehagene og skolene har åpnet igjen, er det på tide å gå tilbake til en mer normal ordning med omsorgspenger. Samtidig ser vi at en del foreldre vil få behov for flere omsorgsdager til høsten enn i et normalår, blant annet på grunn av strenge smittevernregler for oppmøte i skolene og barnehagene. Forslaget vi nå kommer med vil møte dette behovet ved at foreldrene får en vanlig helårskvote til disposisjon for siste halvdel av 2020, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Ordningen med å overføre dager med omsorgspenger mellom foreldre hvor en av dem jobber i samfunnskritisk funksjon oppheves også fra 1. juli.

For foreldre med barn i risikogrupper

Fram til 30. juni har foreldre med barn som av særlige smittehensyn ikke kunne være i barnehage eller skole hatt rett til ubegrenset antall omsorgsdager. Nå utvides denne ut året.Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTyggegummi skal varsle eggløsning
Neste artikkelArwen
DEL