Er det trygt å tatovere seg når man er gravid? Og hva med tatoveringer gjort før graviditeten – kan de føre til problemer av noe slag?

Å tatovere seg innebærer alltid en fare for infeksjoner. Det er ifølge Mattilsynet sjelden svært alvorlige infeksjoner, men de advarer likevel mot å få tatovering dersom du er gravid. Dette på lik linje med at personer som har nedsatt immunforsvar, er bærer av alvorlig sykdom, har svært sensitiv hud eller er plaget av allergi og/eller eksem bør unngå tatoveringer.

Infeksjonene ved tatovering kan komme av urent utstyr eller urene produkter. Noen får også bivirkninger av tatovering.

Det er ifølge Mattilsynet også kjent at noen tatoveringsfarger kan inneholde stoffer som ikke er helsemessig trygge. Produktene er da etter forskriften ikke tillatt å bruke eller selge i Norge. Flere av fargestoffene kan ifølge Kreftforeningen også være kreftfremkallende.

Andre årsaker til at du ikke bør få tatovering mens du er gravid:
– Det kan være vondt å tatovere seg. Det er kjent at foster reagerer på mors smerte, og det er også en sannsynlig at barnet i magen kan blir stresset av dette.
– Når du er gravid, er evnen til å bekjempe infeksjoner dårligere. Skulle du få en infeksjon i tatoveringen, er sjansen stor for at du må bruke antibiotika. En bør i løpet av svangerskapet unngå mest mulig bruk av medisiner.
– Smittsom leverbetennelse hepatitt B og C er heldigvis sjeldne, men kan forekomme dersom man har fått tatovering under utilfredsstillende hygieniske forhold. Det er også risiko for HIV-smitte.

Tatoveringer gjort før du ble gravid utgjør ikke noen ekstra helserisiko for barnet.

Hva og hvor skal man tatovere?
Dersom man en gang ønsker å få barn, er det lurt å tenke gjennom hvilke tatoveringer man ønsker seg – og hvor de skal plasseres. Under en graviditet vil huden ofte ble veldig strukket, og det er ikke gitt at det vil bli seende like ut etterpå. Helsesøster på Ung.no sier man bør unngå å plassere motivet foran på magen, samt på siden av magen/hoftene. Noen får også strekkmerker, og hvis de kommer der tatoveringen sitter, blir de ikke fine etterpå.

Det er mange som får en del vann i kroppen i forbindelse med graviditeten. Dette kan jo ha en uheldig effekt på tatoveringen. Si at du fikk tatovert en elegant panter på ankelen din, og så ender den opp som en utsultet katt når vannet er borte og ankelen er normal igjen. Eller hvis du har en liten fisk på magen, og legger på deg, kan den fort ligne en hval…

Selv om mange mener at det er en myte, kan du også møte på anestesileger som ikke ønsker å sette epiduralbedøvelse under fødselen dersom du har en tatovering på det stedet hvor nålen skal settes inn. Det en har vært redd for, er at blekk fra tatoveringen skal kunne lekke inn i ryggen – og skape risiko for en infeksjon.

Kilder:
Mattilsynet
Ung.no  
Kreftforeningen
Memento-tattoo.com  
Folkehelseinstituttet
Norsk tattoo union

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?