Mange har forventninger om å bli gravid så og si umiddelbart etter at de har bestemt seg. Så enkelt behøver det ikke være - selv om det er det for noen.

Sist oppdatert: 21. februar 2011

Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten – fem til ti prosent, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem.

Dersom du er under 30 år, anbefales det å ta kontakt med lege etter ett til halvannet år dersom du fortsatt ikke har blitt gravid. Dersom du er over 30 år, eller mistenker at det er en grunn til at du ikke blir gravid (for eksempel at du sjelden har menstruasjon), er det ingen grunn til å vente så lenge.

Forberedelser

For å øke sjansen for å bli gravid, er det flere ting du kan gjøre. Selvfølgelig må du slutte med prevensjon, men husk at det kan ta litt tid før eggløsningen starter som normalt igjen.

Andre faktorer som kan påvirke eggløsningen, er:

•Undervekt – som kan føre til sporadisk eller ingen eggløsning
•Overdreven trening – som kan forstyrre kvinnenes kjønnshormoner progesteron og østrogen
•Uheldig spisemønster som crash dieting (meget lavt inntak av kalorier i kortere perioder) eller å hoppe over måltider
•Røyking – forandrer slimet i livmorhalsen, noe som kan hindre sædcellene i å nå egget. I tillegg øker det risikoen for spontanabort
•Ikke drikk alkohol og ikke bruk narkotika
•Ta heller ikke medisiner eller naturlegemidler uten å ha avklart med legen din om det er ok
•Alder – etter at du har fylt 35 år er risikoen for fruktbarhetsproblemer, spontanabort og visse kromosomavvik økt. Høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes er også mer vanlig blant eldre mødre. Slike tilstander bidrar ikke nødvendigvis til infertilitet, men øker risikoen for komplikasjoner ved svangerskap og fødsel.
En annen viktig ting du bør gjøre når du har bestemt deg for å bli gravid, er å starte med folat-tilskudd for å forebygge ryggmargsbrokk og andre nevralrørsdefekter hos barnet.

Jevnlig sex
For å bli gravid må du ha samleie når du har eggløsning. Nøyaktig når hver enkelt kvinne har eggløsning, kan være vanskelig å si, men vanligvis har du eggløsning ca. 14 dager før neste menstruasjon. Mange tror det er 14 dager etter første dag i forrige mens, men det er altså 14 dager før neste. For de som har 28-dagers syklus, vil forøvrig begge deler bli riktig.

Under eggløsningen har egget ca. 24 timer på seg til å smelte sammen med en sædcelle. Siden sædceller kan overleve i livmoren og egglederne i to til tre dager, er det best å ha samleie jevnlig i dagene før eggløsningen. Har du sex jevnlig, gjerne to til tre ganger i uken, så kan du nesten være sikker på at du vil treffe på ett eller annet tidspunkt.

Friske par som vil ha barn, kan ikke ha for ofte sex.

Sykdom, stress og trening kan påvirke eggløsningen
For å få en liten pekepinn på når du har eggløsning, kan du bruke kalenderen i noen måneder før du blir gravid. Kryss av for første dag du har menstruasjon i hver måned, og se om du finner et mønster i hvor lang tid det går imellom hver menstruasjon.

Det er vanlig å ha noe klar, slimete utflod i dagene før eggløsningen, men det kan være vanskelig å bedømme om utfloden har «riktig» farge og konsistens. Dersom du har uregelmessig menstruasjon, kan det være vanskelig å prøve å beregne til hvilken tid du får eggløsning.

På apoteket kan du kjøpe eggløsningstester. I følge en studie som ble publisert i tidsskriftet Fertility and Sterility hadde gruppen med kvinner som brukte eggløsningstest, høyere andel gravide (22,7 prosent) enn den gruppen som ikke brukte en slik test (14,4 prosent). Dette innebærer at du daglig bruker en morgenurinprøve og tester til samme tid hver dag (med start på dag 11-12 i syklus). Når eggløsningsprøven er positiv, skal dere ha samleie samme dag og gjerne også en til to dager etterpå. Forfatterne av studien konkluderte med at bruk av en slik test altså øker sjansen for graviditet, men for de aller fleste er vel dette både unødvendig og en stressende overvåkning av kroppen.

Det beste dere kan gjøre er å forsøke å bevare gnisten i parforholdet og samtidig ha samleie to-tre ganger i uken, uansett hva prøvene viser. Husk også at sykdom, stress og trening kan påvirke når du får eggløsning.

Pass på kroppen og helse!

Andre gode råd er rett og slett å passe på helsen og kroppen din! En sunn vekt, jevnlig trening, sunn mat og lite stress er gode vaner som også kan hjelpe på fruktbarheten.

I følge Intelihealth kan den aldersbetingede reduksjonen i fruktbarhet hos kvinner starte allerede i 27 års alder, og deretter reduseres den gradvis for hvert år som går. Når du har passert 35 år, reduseres fruktbarheten med tre prosent for hvert år. De understreker at hvilken samleiestilling du velger, ikke har noen som helst innvirkning på resultatet. Det samme gjelder ulike stillinger enkelte inntar etter sex for å «holde på sæden».

Det er heller ingenting du kan gjøre for å påvirke hvilket kjønn barnet får, selv om det finnes et utall kjerringråd også om dette.

Artikkelen er hentet fra nhi.no. Ill.foto: Istockphoto. 

Hva synes du om artikkelen?