Vivel

Vivel

Vivel

Vivel er et sjeldent jentenavn som godt kan brukes nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 106 Sist oppdatert 11.03.22
Vivel er mest sannsynlig blitt til som en variant av Vivil. Vivil er opphavlig et nordisk guttenavn fra middelalderen. Delen Viv betyr mest sannsynlig prest, i før-kristen betydning. Delen -il betyr liten og har blitt til som et kjæleformtillegg. Vivil har blitt tatt i bruk som jentenavn på 1900-tallet, inspirert av guttenavnet Vivil og fordi det passer med il-ending i jentenavn. Vivel har neppe bakgrunn som guttenavn.

Så populært er Vivel:

8 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Vivel i Norge og andre land:

Det opphavlige guttenavnet Vivil er kjent fra runesteiner i Norge fra før år 700, som er før vikingtiden, som Wiwila og Wiwar. Ellers er Vivil (skrevet som Vifil, men uttalt med v) kjent som tilnavn (i tillegg til fornavn) på Island og i Norge på 900-tallet. Det er kjent som mannlig fornavn i Norge fra 1300- til 1500-tallet. På Island kom navnet igjen i bruk som mansnavn fra rundt år 1900, skrevet Vífill.

I Norge kom Vivil i bruk som jentenavn fra rundt 1970, og har trolig ikke vært brukt som guttenavn i nyere tid. Jentenavnet Vivel har kommet i bruk på samme tid som jentenavnet Vivil eller senere.

Både Vivel og Vivil har vært brukt for barn på 2000-tallet.

Den 01.01.2022 var det 8 jenter/kvinner med Vivel som første eller eneste fornavn, 14 Vivil, 5 Vivill og 12 Vivild.

Derfor fungerer Vivel godt nå:

Vivel kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Navnet har bare stemte lyder, blant annet den godt likte stemte l-lyden.

Varianter av Vivel:

Vivil, Vivild, Vivill

Slik uttales Vivel

VI-vell

Navn i samme sjanger som Vivel

Adelein, Adelinn, Angelin, Avelone, Baldvin, Celise, Divert, Eiel, Elara, Elektra, Eliona, Ellah, Elsabet, Elvita, Emmelina, Gudleiv, Gustave, Hannelise, Helgunn, Joella, Kjellvor, Livard, Mervin, Narvin, Nelie, Niva, Salvis, Velaug, Velin, Veranika, Veron, Via, Viljam, Øyulf

Guttevariant(er) av Vivel:

Vivil, Vífill

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: