Vivil

Vivil

Vivil

Navnet Vivil kan brukes til både gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 720 Sist oppdatert 09.09.21
Vivil er opphavlig et nordisk guttenavn fra middelalderen. Delen Viv betyr mest sannsynlig prest, i før-kristen betydning. Delen -il betyr liten og har blitt til som et kjæleformtillegg. Vivil har blitt tatt i bruk som jentenavn på 1900-tallet, inspirert av guttenavnet Vivil og fordi det passer med il-ending i jentenavn.

Så populært er Vivil:

14 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Vivil i Norge og andre land:

Navnet er kjent fra runesteiner i Norge fra før år 700, som er før vikingtiden, som Wiwila og Wiwar. Ellers er Vivil (skrevet som Vifil, men uttalt med v) kjent som tilnavn (i tillegg til fornavn) på Island og i Norge på 900-tallet.

Det er kjent som mannlig fornavn i Norge fra 1300- til 1500-tallet. På Island kom navnet igjen i bruk som guttenavn fra rundt år 1900, skrevet Vífill.

I Norge kom Vivil i bruk som jentenavn fra rundt 1970, og har neppe vært brukt som guttenavn i nyere tid.

I Norge er det født flere jenter med navnet Vivil på 2000-tallet, blant annet i 2020.

Den 01.01.2021 var det 14 jenter/kvinner med Vivil som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen gutter/menn. I tillegg var det 5 kvinner som het Vivill, og 12 Vivild.

Derfor fungerer Vivil godt nå:

Vivil kan bli brukt for både jenter og gutter fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Navnet har bare stemte lyder, blant annet den godt likte stemte l-lyden. Andre navn med -il eller -ill sist har vært godt likt sist på 1900- og til nå på 2000-tallet, blant annet Tiril, Tirill, Siril, Våril, Vårill, og Toril og Torill tidligere.

Varianter av Vivil:

Vivel, Vivild, Vivill

Slik uttales Vivil

VI-vill

Navn i samme sjanger som Vivil

Aahil, Aanen, Aile, Aiva, Amila, Arngrim, Askill, Bilan, Brynhildur, Charina, Cicilie, Daghild, Drilon, Einhild, Eiva, Eivin, Emilius, Filipa, Gilda, Gyrild, Hilborg, Hilfrid, Iseline, Ivana, Ivona, Lilje, Livian, Olaves, Oliana, Oliv, Ranvei, Sigleiv, Suniva, Unnlaug, Viking, Vivianne, Øivor

Guttevariant(er) av Vivil:

Vifill, Vivil, Vífill

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: