Divert

Divert

Divert

Divert er et unisex-navn som kan være fint å bruke nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 308 Sist oppdatert 29.10.21
Divert er norsk form av det nederlandske (frisiske) jentenavnet Dieuwertje, uttalt som Divertkje, og av guttenavnet Dieuwert, uttalt omtrent som Divert. Navnene er satt sammen av opphavlige tyske deler som betyr folk (diet) og beskytte og beskyttelse (ward). Jentenavnet har endingen -tje, som tilsvarer -ke, og er opphavlig kjæleformending lagt til fornavn. Endingen betyr liten.

Så populært er Divert:

Bruk av navnet Divert i Norge og andre land:

Gjennom 1700- og 1800-tallet har det i Norge vært flere hundre kvinner med Divert som fornavn, og et par titalls menn. I folketellingene var det 1 kvinne i 1801, og rundt 15 både i 1865 og 1910. Det var ingen menn i folketellingene, men noen få finnes i kirkebøker.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen verken jenter/kvinner eller gutter/menn med navnet Divert som første eller eneste fornavn i Norge.

Derfor fungerer Divert godt nå:

Divert kan bli brukt for begge kjønn fordi det har tradisjon. For gutter har navn som ender på -ert blitt noe brukt på 2000-tallet, slik som for Albert og Sivert.

Varianter av Divert:

Dieuwerdina, Dieuwert, Dieuwertje, Dieuwertsje, Dieuwie, Dieuwke

Slik uttales Divert

DIIV-ert, der rt ofte blir uttalt som én lyd, slik som i «stort» på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nord-Norge. Ellers blir r og t uttalt som hver sine lyder.

Navn i samme sjanger som Divert

Adelein, Angerd, Anngjerd, Augund, Aven, Berke, Cristofer, Danckert, Dann, Edeltraud, Egbert, Emerik, Ender, Guldborg, Gustave, Ingund, Iv, Jarlfrid, Livard, Nordin, Odile, Olebjørn, Ovedia, Raymund, Solvejg, Trud, Veda, Vendula, Veranika, Vernon, Vivel, Ønder

Du kjenner Divert fra:

Kunstner Divert Richter Svenkerud

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: